Η τραγική ιστορία της Μονής του Αγίου Εφραίμ – Πώς βρέθηκε το Ιερό Λείψανο;
Η τραγική ιστορία της Μονής του Αγίου Εφραίμ – Πώς βρέθηκε το Ιερό Λείψανο;
Βρίσκεται στη Νέα Μάκρη Αττικής, η Μονή του Αγίου Εφραίμ αποτελεί σημαντικό ορόσημο που αναδεικνύει την ιστορική και πνευματική καταγωγή της Ελλάδας. Ενώ αρχικά ονομαζόταν Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο όρος Αμώμων, είναι περισσότερο γνωστό για τη σύνδεσή του με τον Άγιο Εφραίμ, του οποίου η ζωή κόπηκε βάναυσα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, το μοναστήρι χρησιμεύει ως ζωντανή υπενθύμιση του θρησκευτικού παρελθόντος της περιοχής, με ιστορίες όχι μόνο πνευματικότητας, αλλά και πόνου και ακλόνητης πίστης μπροστά στις ακραίες αντιξοότητες.
Ενώ η ακριβής ημερομηνία παραμένει θέμα ακαδημαϊκής συζήτησης, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η Μονή του Αγίου Εφραίμ ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Η θέση του στη Νέα Μάκρη, στρατηγικό σημείο της Αττικής, το έκανε κομβικό σημείο για θρησκευτικές δραστηριότητες. Σχεδιασμένο με τον παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό της περιόδου, το μοναστήρι δεν ήταν απλώς κέντρο πνευματικών αναζητήσεων αλλά και προπύργιο μάθησης και θεολογικών σπουδών.
Ο Άγιος Εφραίμ είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας βρέθηκε στο μοναστήρι από μικρός για να γλυτώσει από το παιδομάζωμα. Το 1424 οι Τούρκοι μπήκαν στη Μονή και έσφαξαν όλους τους Πατέρες. Εκείνη την ημέρα ο Άγιος έλειπε γιατί είχε πάει στο βουνό σε μια σπηλιά για προσευχή. Όταν γύρισε αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα και έθαψε μόνος τους συγκατοίκους του ιερωμένους.
Οι Τούρκοι όμως τον επόμενο χρόνο επανήλθαν στη Μονή και βρήκαν τον Άγιο, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν για 8,5 μήνες και στο τέλος τον κρέμασαν ανάποδα σε μια μουριά, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα στο χώρο του Μοναστηριού. Τον τρύπησαν με ένα μεγάλο ξύλο αναμμένο στη κοιλιά και τον κάρφωσαν στο δέντρο με καρφιά. Ο Άγιος συνέχισε να προσεύχεται και τελείωσε μαρτυρικά στις 5 Μάϊου του 1426 σε ηλικία 42 χρονών.
Πώς βρέθηκε το λείψανο του Αγίου Εφραίμ
Το Ιερό Λείψανο του Άγιου Οσιομάρτυρα Εφραίμ βρέθηκε το 1945 από τη Μοναχή Μακαρία, η οποία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού του Όρους Αμώνων, από θεία παρόρμηση για να ξεκινήσει την ανακατασκευή του παλαιού Ναού. Για πολλές μέρες σκεφτόταν ότι σε εκείνο το μέρος είχαν ζήσει Άγιοι Μοναχοί και προσευχόταν να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς.
Το 1945, η αδελφή Μακαρία είχε προσελκύσει τα ιερά ερείπια του μοναστηριού όπου έχτισε ένα μικρό δωμάτιο (κελί) για τον εαυτό της και ζούσε με αφοσίωση στην πίστη της. Στις 3 Ιανουαρίου 1950, καθοδηγούμενη από μια θεϊκή παρόρμηση, η αδελφή Μακαρία ζήτησε από έναν εργάτη να σκάψει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο έδαφος.
Στο συγκεκριμένο σημείο ανακάλυψε ερείπια τζακιού, τοίχου και αντικείμενα που έδειχναν ότι εκεί ακριβώς υπήρχε κελί (δωμάτιο). Μέσα σε αυτά τα ερείπια βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Εφραίμ. Ξεθάβει το σώμα του και το τοποθέτησε σε μια θήκη πάνω από τον τάφο. Σύμφωνα με την ιστορία, εκείνο το βράδυ της εμφανίστηκε ο Άγιος Εφραίμ σε όραμα , αποκαλύπτοντας το όνομά του. Ζήτησε να αφαιρεθεί η σορός του από την υπόθεση.
Συνεχίζοντας το σκάψιμο σε βάθος μόλις 1.5 μέτρου βρέθηκε το κεφάλι του Αγίου Εφραίμ. Ξάφνου όλος ο τόπος γέμισε με ευωδία. Ήταν 3/1/1950 και ώρα 9 το πρωί, όταν η ανασκαφή φανέρωσε όλο το σκήνωμα.
Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο. Ο Άγιος μετά από τη εκταφή του φανερώθηκε στη μοναχή για να την ευχαριστήσει και να της πει ότι το όνομα του είναι “Εφραίμ”.
Η ιστορία για το μαρτυρικό του θάνατο έγινε γρήγορα γνωστή. Σήμερα, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού έρχεται κόσμος από παντού για να προσευχηθεί και να κάνει τα τάματα του.
Το επόμενο πρωί η μοναχή πήρε τα ιερά λείψανα από τη θήκη, τα καθάρισε και τα έβαλε σε μια μικρή σχισμή στην Εκκλησία. Έκτοτε φυλάσσονται εκεί τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ και καθημερινά τον επισκέπτονται εκατοντάδες πιστοί ζητώντας τη βοήθεια και τις ευλογίες του.