ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Συμπόνια των Νεάντερταλ: Το Απολίθωμα Παιδιού με Σύνδρομο Down

Εισαγωγή στην Ανακάλυψη

Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως αξιοθαύμαστα ευρήματα σχετικά με την ανθρώπινη φροντίδα και συμπόνια στους Νεάντερταλ. Ένα απολίθωμα παιδιού, το οποίο ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Cova Negra στην ισπανική επαρχία της Βαλένθια, υποδηλώνει ότι το παιδί έπασχε από σύνδρομο Down. Παρά τη σοβαρή αναπηρία του, το παιδί επιβίωσε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Ανατομία και Σημασία του Απολιθώματος

Η πρόσφατη εξέταση του απολιθώματος, που ανασκάφηκε το 1989, αποκαλύπτει χαρακτηριστικά στην ανατομία του έσω αυτιού που υποδεικνύουν σύνδρομο Down. Το απολίθωμα διατηρεί την πλήρη ανατομία του εσωτερικού αυτιού, και είναι ένα θραύσμα του δεξιού κροταφικού οστού, το οποίο βοηθά στο σχηματισμό των πλευρών και της βάσης του κρανίου, προστατεύοντας τον εγκέφαλο και περιβάλλοντας τον ακουστικό πόρο.

Η Συμπόνια των Πρώιμων Ανθρώπων

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν το απολίθωμα ανήκε σε κορίτσι ή αγόρι, έχουν δώσει το παρατσούκλι στο παιδί του Νεάντερταλ «Τίνα». Τα ευρήματα υποδηλώνουν τη συμπονετική φροντίδα μεταξύ των πρώιμων ανθρώπων, καθώς το παιδί έπασχε από σοβαρή αναπηρία αλλά επέζησε μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Αυτό δείχνει ότι το παιδί δέχτηκε φροντίδα και υποστήριξη από την κοινότητά του, κάτι που αναδεικνύει τη συμπόνια και την κοινωνική δομή των Νεάντερταλ.

Ο συνδυασμός ανωμαλιών του εσωτερικού αυτιού της Tina είναι γνωστός μόνο σε άτομα με σύνδρομο Down.

«Η παθολογία που υπέστη αυτό το άτομο οδήγησε σε εξαιρετικά αναπηρικά συμπτώματα, όπως, τουλάχιστον, πλήρη κώφωση, σοβαρές κρίσεις ιλίγγου και αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας», δήλωσε η Mercedes Conde-Valverde, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Alcalá στην Ισπανία. επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances .

«Δεδομένων αυτών των συμπτωμάτων, είναι πολύ απίθανο ότι η μητέρα μόνη της θα μπορούσε να έχει παράσχει όλη την απαραίτητη φροντίδα ενώ παράλληλα φρόντιζε τις δικές της ανάγκες. Επομένως, για να έχει επιβιώσει η Τίνα για τουλάχιστον έξι χρόνια, η ομάδα πρέπει να βοηθά συνεχώς τη μητέρα, είτε ανακουφίζοντάς την στη φροντίδα του παιδιού, βοηθώντας με τις καθημερινές της εργασίες είτε και τα δύο», πρόσθεσε ο Κόντε-Βαλβέρντε.

Μεταξύ άλλων παθολογιών, υπήρχαν ανωμαλίες στα ημικυκλικά κανάλια – τρεις μικροί σωλήνες που διέπουν την ισορροπία και τη θέση της κεφαλής – και μείωση του μεγέθους του κοχλία, του τμήματος του εσωτερικού αυτιού που εμπλέκεται στην ακοή.

Η ακριβής ηλικία του απολιθώματος δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά ο Conde-Valverde σημείωσε ότι η παρουσία των Νεάντερταλ στην τοποθεσία Cova Negra έχει χρονολογηθεί μεταξύ 273.000 και 146.000 ετών.

Συμπεράσματα

Η ανακάλυψη αυτού του απολιθώματος παρέχει μοναδικές πληροφορίες για την κοινωνική συμπεριφορά των Νεάντερταλ. Η φροντίδα για ένα παιδί με σύνδρομο Down υποδηλώνει ότι οι πρώιμοι άνθρωποι είχαν την ικανότητα για συμπόνια και κοινωνική υποστήριξη, κάτι που επαναπροσδιορίζει την αντίληψή μας για τους Νεάντερταλ ως ένα εξαφανισμένο, αλλά πολύ ανθρωπιστικό είδος.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk