ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η ρίψη της αμερικανικής βοήθειας δέχτηκε επικρίσεις – Συζητήσεις ΗΠΑ – Κύπρου για παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας

Η αεροπορική ρίψη επισιτιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα το Σάββατο προκάλεσε επικρίσεις από Παλαιστίνιους που το χαρακτήρισαν ανεπαρκές και υποκριτικό όταν οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό.

Στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών πέταξαν τρόφιμα στη Γάζα, στην πρώτη από τη σειρά ρίψεων βοήθειας, καθώς ανθρωπιστικές ομάδες επικρίνουν το Ισραήλ ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη λωρίδα.

Οι ΗΠΑ, μαζί με την αεροπορία της Ιορδανίας, «πραγματοποίησαν μια συνδυασμένη αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα… για να παράσχουν ουσιαστική ανακούφιση στους αμάχους που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε δήλωση το Σάββατο.

Ο Kirby είπε ότι τα airdrops έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των φορτηγών επειδή τα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν βοήθεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή γρήγορα. Ωστόσο, όσον αφορά τον όγκο, τα airdrops θα είναι «συμπλήρωμα, όχι αντικατάσταση της μεταφοράς πραγμάτων στο έδαφος», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επίσης ναυτιλιακή βοήθεια δια θαλάσσης από την Κύπρο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών, εκτός από μια μικρή σταγόνα βοήθειας που εισέρχονταν νότια από την Αίγυπτο στο πέρασμα της Ράφα και τον ισραηλινό Karem Abu Salem (Kerem Shalom ) διέλευση.

Ωστόσο η  κίνηση των ΗΠΑ επικρίθηκε ως αναποτελεσματική και απλώς μια κίνηση δημοσίων σχέσεων από μέλη διεθνών οργανισμών βοήθειας.

«Οι αεροπορικές ρίψεις είναι συμβολικές και έχουν σχεδιαστεί με τρόπους για να κατευνάσουν την εγχώρια βάση», είπε ο Ντέιβ Χάρντεν, πρώην διευθυντής της USAID στη Δυτική Όχθη, στο Al Jazeera. «Πραγματικά αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερες διαβάσεις [άνοιγμα] και περισσότερα φορτηγά να μπαίνουν καθημερινά».

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες και αυτό είναι πραγματικά απογοητευτικό για μένα», πρόσθεσε ο Χάρντεν. «Οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να αναγκάσουν το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερη βοήθεια και με το να μην το κάνουμε αυτό θέτουμε σε κίνδυνο τα περιουσιακά μας στοιχεία και τους ανθρώπους μας και δυνητικά δημιουργούμε περισσότερο χάος στη Γάζα».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τη δήλωση του Χάρντεν, λέγοντας στο Al Jazeera ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι θα πρέπει να εργαστούν για να «διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ ανοίγει αμέσως όλα τα περάσματα στη Γάζα για βοήθεια».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk