ΥΓΕΙΑ

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη

Εάν η εμμηνόπαυση φτάσει νωρίς στη ζωή μιας γυναίκας, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, σύμφωνα με μια μελέτη. Ας σας πούμε τη σχέση μεταξύ της πρώιμης εμμηνόπαυσης και του καρκίνου.

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση, όταν όμως όταν η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 45 ετών, ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ακανόνιστη περίοδος ή η έλλειψη τους. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ξηρότητα του κόλπου, η δυσκολία στον ύπνο και η μειωμένη σεξουαλική ορμή είναι άλλα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που βιώνουν οι γυναίκες άνω των 45 ετών κατά την εμμηνόπαυση. 

Έτσι, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση, όταν όμως όταν η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 45 ετών, ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ακανόνιστη περίοδος ή η έλλειψη τους. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ξηρότητα του κόλπου, η δυσκολία στον ύπνο και η μειωμένη σεξουαλική ορμή είναι άλλα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης. 

Νέα μελέτη για την πρώιμη εμμηνόπαυση και τον καρκίνο

Μερικές γυναίκες που βιώνουν πρώιμη εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια ετήσιας συνάντησης της Ενδοκρινικής Εταιρείας στη Βοστώνη των Η.Π.Α.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Utah Health στο Salt Lake City ξεκίνησαν τη μελέτη με την υπόθεση ότι ορισμένες γυναίκες που έχουν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια και μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να έχουν προδιάθεση σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι γυναίκες έχουν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια όταν οι ωοθήκες τους σταματούν να λειτουργούν κανονικά πριν κλείσουν τα 40. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και ο κίνδυνος αυξήθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές για καρκίνο των ωοθηκών .

Σε άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν κλείσουν τα 40 έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μικρότερη ηλικία. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2024 στο Endocrine Abstracts σημείωσε ότι οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσαν επίσης ότι τέτοιες γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk