ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιστορία των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Ελλάδα

Η Καθιέρωση των Εισιτηρίων Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των αποφοίτων του λυκείου στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Καθιερώθηκαν το 1964 με την ονομασία «εισιτήριες εξετάσεις», εξαιτίας της ύπαρξης πληθώρας υποψηφίων και των περιορισμένων θέσεων στα ιδρύματα αυτά.

Η Εξέλιξη του Θεσμού των Εξετάσεων

Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 και μέχρι το 1924, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γινόταν χωρίς εξετάσεις. Με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κεντρική Διοργάνωση των Εξετάσεων

Μέχρι το 1963, οι εισαγωγικές εξετάσεις διοργανώνονταν από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Από το 1964, όμως, διοργανώνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και τα θέματα για τους υποψηφίους είναι κοινά. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 1964 με τις πρώτες «εισιτήριες εξετάσεις», που διοργανώθηκαν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Αλλαγές και Μετονομασίες

Το 1980, οι «εισιτήριες εξετάσεις» μετονομάστηκαν σε «πανελλήνιες εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και αφορούσαν τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου. Το 1983, μετονομάστηκαν εκ νέου σε «γενικές εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, εφαρμόζοντας το σύστημα με τις «δέσμες μαθημάτων». Από το 2000 έως σήμερα, οι εξετάσεις ονομάζονται «πανελλαδικές εξετάσεις».

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk