ΚΟΣΜΟΣ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ: Μια καθοριστική στιγμή του 21ου αιώνα

Η απόπειρα δολοφονίας

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, με αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του και τη γροθιά υψωμένη μπροστά από τη σημαία, θα είναι μια καθοριστική φωτογραφία του 21ου αιώνα. Κάποιος επιχείρησε να σκοτώσει τον πρώην και επίδοξο πρόεδρο, αστόχησε και ο Τραμπ επέζησε. Η αντίδρασή του προς τους οπαδούς του; «Πολεμήστε!».

Στη σκηνή του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών

Θα τον δούμε στη σκηνή στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο Μιλγουόκι, με ευδιάκριτο ένα τραύμα από σφαίρα στο δεξί του αυτί. Πώς είναι πιθανό να αντιδράσει η Αμερική; Υπήρξαν τέσσερις επιτυχημένες δολοφονίες των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών (του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζέιμς Γκάρφιλντ, του Ουίλιαμ Μακίνλεϊ και του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι) και πολυάριθμες αποτυχημένες απόπειρες, στη ζοφερή λίστα των οποίων μπορεί να προστεθεί η χθεσινή νύχτα.

Παραδείγματα από το παρελθόν

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981, η δημοφιλία του στις δημοσκοπήσεις εκτινάχθηκε από το 59% στο 70%. Η Washington Post ανέφερε δύο ημέρες μετά την επίθεση, ότι «οι πυροβολισμοί που τραυμάτισαν τον Ρέιγκαν πυροδότησαν μια αστραπιαία και μεγάλη άνοδο στη δημοφιλία του», μόλις 69 μέρες αφού ανέλαβε την προεδρία. Ο τότε πρόεδρος απάντησε στην επίθεση λέγοντας στη σύζυγό του «Αγάπη μου, ξέχασα να σκύψω». Οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν με αυτή τη απλοϊκή απάντηση.

Παραλληλισμοί με το παρόν

Όπως συμβαίνει και με τον Τζο Μπάιντεν σήμερα, κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος έχανε τις πνευματικές του ικανότητες. Η αντίδραση του Τραμπ και η γενικότερη αποδοχή του από τους υποστηρικτές του θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό τοπίο της Αμερικής.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk