ΠΡΟΣΩΠΑ

Άγγελος Σικελιανός: “Το ξέρω, θησαυρέ μου, πως τα λόγια μοναχά δεν δημιουργούνε “Παρουσία”»

Από τις επιστολές του προς την αγαπημένη του Άννα

Ο μεγάλος ποιητής μας γεννήθηκε σαν σήμερα, 15 Μαρτίου 1884

Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα. Η ποίησή του ξεχώριζε για την ένταση και την ομορφιά των λέξεων που χρησιμοποιούσε.

Ο Σικελιανός πίστευε ότι οι λέξεις μόνο τους δεν είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα αληθινό συναίσθημα ή να αποτυπώσουν μια πραγματική παρουσία. Σε μια από τις επιστολές του προς την αγαπημένη του Άννα, γράφει: “Το ξέρω, θησαυρέ μου, πως τα λόγια μοναχά δεν δημιουργούνε «παρουσία».

Η Άννα Σικελιανού (1904 – 2006) ήταν η δεύτερη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Η Άννα Καμπανάρη, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, παντρεύτηκε τον Άγγελο Σικελιανό στις 17 Ιουνίου του 1940.

Η Άννα Σικελιανού (Αθήνα, 1900 ή 1904 – 26 Μαΐου 2006) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και δεύτερη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Το 1938 γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό και έπειτα από ανταλλαγή ερωτικών επιστολών, παντρεύτηκαν στις 17 Ιουνίου του 1940. 

Ο Άγγελος Σικελιανός γνώρισε την Άννα Καραμάνη(Σικελιανού) την άνοιξη του 1938, ερωτεύθηκαν παράφορα. Ο Σικελιανός γνώριζε την δυσκολία που θα αντιμετωπίσει μαζί της. Ήταν παντρεμένη και αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει μαζί με το σύζυγο στο σανατόριο. Όμως ο έρωτας του Σικελιανού για εκείνην θα την ξενυχτήσει νύκτες. Θα την σκοτώνει τις ημέρες. Είναι δύσκολες εποχές εκείνες για τις γυναίκες που θέλουν να τολμήσουν να ζήσουν το μεγάλο έρωτα, πόσο μάλλον για τις παντρεμένες γυναίκες.

 

Σύμφωνα με τον Σικελιανό, οι λέξεις μπορούν να μας μεταφέρουν συναισθήματα και να μας εντυπωσιάσουν με την ομορφιά τους, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική παρουσία. Η παρουσία ενός ανθρώπου, η αίσθηση του να είναι κοντά μας, να μας ακούει και να μας καταλαβαίνει, είναι ανεκτίμητη.

Ο Άγγελος Σικελιανός μας υπενθυμίζει ότι οι λέξεις μπορούν να είναι όμορφες και δυνατές, αλλά η πραγματική παρουσία και η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων είναι αυτή που δημιουργεί αληθινή σύνδεση και συναισθηματική επίδραση. Ας θυμόμαστε πάντα τη σημασία της πραγματικής παρουσίας και της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους γύρω μας.

Μετά τον θάνατό του ποιητή το 1951, η Άννα Σικελιανού για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα έμαθε να δουλεύει τον αργαλειό και ύφαινε κατά παραγγελία. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk