Η Διαδρομή του Ιάσονα Δούση: Από το Τζέισον Αντιγόνη στον Καθηγητή και Εκδότη
Η Ταυτότητα και ο Αυτοπροσδιορισμός του Ιάσονα Δούση
Ο Ιάσων Δούσης, αρχικά γνωστός ως Τζέισον Αντιγόνη, ανέδειξε την παρουσία του στην ελληνική κοινωνία ως ένα από τα πρώτα άτομα που επέλεξαν την άφυλη ταυτότητα και τη χρήση της αντωνυμίας «το».
Η επιλογή αυτή για τον Ιάσωνα Δούση δεν ήταν απλώς μια προσωπική δήλωση, αλλά και μια ισχυρή διεκδίκηση για ίσα δικαιώματα και αναγνώριση της διαφορετικότητας. Ο Δούσης εξήγησε την πορεία του από τον Τζέισον Αντιγόνη στον Ιάσονα Δούση σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα», καταδεικνύοντας την διαρκή εξέλιξη της ταυτότητάς του.
Σήμερα, ο Ιάσων Δούσης αυτοπροσδιορίζεται χρησιμοποιώντας την αρσενική αντωνυμία, κάτι που αντικατοπτρίζει την πιο πρόσφατη φάση της προσωπικής του ταυτότητας.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σχολιάζει, η επιλογή αυτή δεν συνεπάγεται την αποδοχή ή αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων για το φύλο. Σύμφωνα με τον Δούση, η ταυτότητα φύλου είναι μια ρευστή και πολυδιάστατη έννοια που δεν πρέπει να περιορίζεται από παραδοσιακά πρότυπα και αντιλήψεις.
Η μεταβατική πορεία του Δούση από τον Τζέισον Αντιγόνη στον Ιάσονα Δούση είναι ενδεικτική της συνεχώς εξελισσόμενης κατανόησης του εαυτού του. Αυτό το ταξίδι αυτοπροσδιορισμού δεν είναι απλώς προσωπικό αλλά έχει και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μια ευρύτερη και πιο ενσυνείδητη αποδοχή της διαφορετικότητας. Η τρέχουσα ταυτότητά του δεν είναι μια τελική κατάσταση αλλά μια δυναμική διαδικασία που αντανακλά την εξελισσόμενη κατανόηση της κοινωνικής του θέσης και της ατομικής του ταυτότητας.
Όπως λέει με τη νίκη του Νέμο στη Eurovision αισθάνεται ότι πάνε τα πράγματα μπροστά.
«Το 2020 είχα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και έλεγα ότι δεν θέλω να γίνω 40 χρονών για να έχω το δικαίωμα στο γάμο, που θα έπρεπε να είχα από τα 18 μου. Ένα παιδί που δέχεται bullying δεν οφείλει να είναι γενναίο αλλά να προστατεύεται. Είναι θετικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τόσο ανοιχτός ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε άτομο έχει χρέος να σέβεται τα υπόλοιπα άτομα και κάθε παιδί θα βρει τον τρόπο να ζήσει τη ζωή που θέλει».