ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας , ενώ πλησιάζει στην υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισημάνει μια εκκρεμή αποστολή από τη λίστα υποχρεώσεών του: να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (RNC), Ρόνα ΜακΝτάνιελ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα είναι σε θέση να διορίσει έναν έμπιστο σύμμαχο στη θέση. Αυτό συμβαίνει σε μια εκλογική χρονιά, όταν ο Τραμπ χρειάζεται όλα τα επίπεδα του κόμματος πίσω του, ειδικά για να συγκεντρώσει χρήματα.

«Αποφάσισα να παραμερίσω την ανοιξιάτικη προπόνησή μας στις 8 Μαρτίου στο Χιούστον για να επιτρέψω στον υποψήφιο μας [όλα τα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι ο Τραμπ] να επιλέξει μια καρέκλα της επιλογής του», είπε η ΜακΝτάνιελ σε δήλωση. «Το RNC έχει υποστεί ιστορικά αλλαγές όταν έχουμε έναν υποψήφιο και πάντα ήταν πρόθεσή μου να τιμήσω αυτήν την παράδοση. Παραμένω προσηλωμένος στο να κερδίσω ξανά τον Λευκό Οίκο και να εκλέξω τους Ρεπουμπλικάνους πάνω κάτω στις κάλπες τον Νοέμβριο». Ευχαρίστησε επίσης «τον Πρόεδρο Τραμπ που μου έδωσε την ευκαιρία να ηγούμαι του κόμματός μας, καθώς και το προσωπικό του RNC και τους δωρητές που έχουν υποστηρίξει εμένα και την αποστολή μας όλα αυτά τα χρόνια».

Για εβδομάδες, φημολογούνταν ότι η ΜακΝτάνιελ θα αποχωρούσε μετά τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, όπου ο Τραμπ νίκησε τη Νίκι Χέιλι, τη μοναδική αντίπαλό του που έμεινε από τους 14 που μπήκαν στην κούρσα. Ο πρώην πρόεδρος κέρδισε με 20 μονάδες, παρόλο που η Χέιλι γεννήθηκε στη Νότια Καρολίνα και κυβέρνησε την πολιτεία μεταξύ 2011 και 2017.

Η ΜακΝτάνιελ θα παραιτηθεί τρεις ημέρες μετά τη Σούπερ Τρίτη, στις 5 Μαρτίου, όταν 15 πολιτείες θα αποφασίσουν 874 από τους 2.429 Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους . Για να κερδίσει την υποψηφιότητα, ένας υποψήφιος πρέπει να έχει 1.215 αντιπροσώπους. Η Super Tuesday είναι μια βασική ημερομηνία στον πρωταρχικό αγώνα, ο οποίος τελειώνει στο Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν) στα μέσα Ιουλίου. Τότε είναι που το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος. Εάν επιλεγεί ο Τραμπ, ο πρωτοπόρος στις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι επανάληψη της αναμέτρησης του 2020 μεταξύ του μεγιστάνα των ακινήτων και του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

Η Americans for Prosperity Action, μια οργάνωση που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Charles Koch, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Haley μετά την απώλειά της (η οποία οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα ήταν χειρότερη) στην πολιτεία της καταγωγής της. Ο Κοχ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς Ρεπουμπλικάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε γνωστός, μαζί με τον αδερφό του Ντέιβιντ, που πέθανε το 2019, επειδή τράβηξε τα νήματα του αμερικανικού συντηρητισμού από τη σκιά. Η απόφασή του να υποστηρίξει τον αντίπαλο του Τραμπ έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκαλύφθηκε και θεωρήθηκε ως ένδειξη της δύναμης του ανερχόμενου Ρεπουμπλικανού αστέρα. Η απόφασή του να σταματήσει να στηρίζει τη Haley, έρχεται αφού άλλοι σημαντικοί χορηγοί, όπως ο Reid Hoffman, αποφάσισαν επίσης να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk