ΚΟΣΜΟΣ

«Ζελένσκι, Μην Χτυπήσεις τη Μόσχα»: Ο Τραμπ Ανατρέπει τη Στρατηγική του για την Ουκρανία

Σε μια απρόσμενη στροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, 15 Ιουλίου 2025, στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «δεν πρέπει να στοχεύσει τη Μόσχα», παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Financial Times, ο ίδιος είχε προηγουμένως ρωτήσει αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τη ρωσική πρωτεύουσα με όπλα μακρού βεληνεκούς. Η δήλωση, που έγινε στον Νότιο Χλοοτάπητα του Λευκού Οίκου, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Τραμπ να πιέσει για τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, στέλνοντας ωστόσο αντιφατικά μηνύματα.

Από Ενθάρρυνση σε Απαγόρευση

Στις 4 Ιουλίου 2025, ο Τραμπ φέρεται να ρώτησε τον Ζελένσκι: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» (Financial Times). Ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως, μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα» (The Washington Post). Αρχικά, ο Τραμπ φαινόταν να ενθαρρύνει βαθύτερα πλήγματα στη Ρωσία για να «αισθανθούν τον πόνο», όπως ανέφεραν πηγές. Ωστόσο, η χθεσινή του δήλωση «Ζελένσκι, μην χτυπήσεις τη Μόσχα» δείχνει μια στροφή προς την αποτροπή κλιμάκωσης, ενώ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες εντός 50 ημερών, απειλώντας τη Ρωσία με δασμούς 100% σε χώρες που συνεχίζουν το εμπόριο μαζί της (BBC).

Όπλα και Διπλωματία

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι όπλα των ΗΠΑ, όπως αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, αποστέλλονται ήδη στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, με χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να καλύπτουν το κόστος (CNN). Υπήρξαν επίσης συζητήσεις για αποστολή πυραύλων ATACMS ή ακόμα και Tomahawk μακρού βεληνεκούς, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί (The Telegraph). Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «υπέρ της ανθρωπότητας» και όχι κάποιας πλευράς, εκφράζοντας απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν (Sky News).

Αντιδράσεις και Ανησυχίες

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ στο Telegram, σημειώνοντας ότι είχαν «πολύ καλή συνομιλία» και εργάζονται για «ισχυρές αμυντικές συμφωνίες» (CNN). Ωστόσο, η ξαφνική αλλαγή στάσης του Τραμπ προκαλεί σύγχυση. Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις απειλές για δασμούς, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «σοβαρές» αλλά υπό εξέταση (The Telegraph). Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία να πιέσουν τη Μόσχα για ειρήνη, προειδοποιώντας για δευτερογενείς κυρώσεις (Sky News).

Πού Οδηγεί η Στρατηγική του Τραμπ;

Η στάση του Τραμπ συνδυάζει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία με πίεση για γρήγορη ειρήνη, αλλά η αντίφαση μεταξύ των ιδιωτικών του συνομιλιών και των δημοσίων δηλώσεων δημιουργεί αβεβαιότητα. Η Ουκρανία, που δέχεται συνεχείς ρωσικές επιθέσεις, όπως η πρόσφατη με 400 drones σε πόλεις όπως το Χάρκοβο (Sky News), εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια. Ωστόσο, η επιμονή του Τραμπ να αποφευχθεί η Μόσχα ως στόχος δείχνει ότι θέλει να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση, ενώ η απειλή του για κυρώσεις στοχεύει να πιέσει τον Πούτιν.

Η δήλωση «Ζελένσκι, μην χτυπήσεις τη Μόσχα» υπογραμμίζει την προσπάθεια του Τραμπ να ισορροπήσει μεταξύ στήριξης της Ουκρανίας και αποτροπής κλιμάκωσης. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται από το αν μπορεί να πείσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί, χωρίς να υπονομεύσει την άμυνα της Ουκρανίας. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, ενώ η Ουκρανία μάχεται σε ένα όλο και πιο περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο