ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: “Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ” – Κοινό μέτωπο για τέλος στον πόλεμο

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «πολύ καλή», σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X, εκφράζοντας τη βαθιά του εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ και την κοινή δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Με τη Ρωσία να επιχειρεί να εδραιώσει τον πόλεμο ως «νέα κανονικότητα», οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για να σταματήσουν το αιματοκύλισμα και να ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα.

Στρατηγική Συνεργασία για την Ειρήνη

Σύμφωνα με το Reuters, η συνομιλία επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Ουκρανών από τις ρωσικές επιθέσεις και την ενίσχυση των θέσεων της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Ο Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας και της αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών, όπως ανέφερε το BBC. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε όσο πιο παραγωγικά γίνεται για να επιτύχουμε την ειρήνη».

Η επικοινωνία κατέληξε σε συμφωνία για τακτικές τηλεφωνικές επαφές, με στόχο τον συντονισμό των επόμενων βημάτων. «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε! Ευχαριστώ, Αμερική!» κατέληξε ο Ζελένσκι στο X, στέλνοντας ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης και αποφασιστικότητας.

Καταδίκη της Ρωσικής Επιθετικότητας

Ο Ζελένσκι δεν δίστασε να καταδείξει τη Ρωσία ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τη συνέχιση του πολέμου. «Η Ρωσία προσπαθεί να παρουσιάσει τον πόλεμο ως τη ‘νέα κανονικότητα’. Δεν πρέπει ποτέ να το αποδεχθούμε αυτό», δήλωσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διακόψει κάθε χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Σύμφωνα με το The Guardian, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε το μπλοκάρισμα των σχέσεων της Μόσχας με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη διακοπή προμηθειών εξοπλισμού που ενισχύουν τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. «Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσα από τη δύναμη», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρή διεθνή πίεση.

Νέα Όπλα και Αμυντικές Συμφωνίες

Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα της επικοινωνίας ήταν η πρόοδος σε αμυντικές συμφωνίες. Όπως ανέφερε το CNN, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Νορβηγία συνεργάζονται για την παροχή συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, μια κίνηση που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «καθοριστική» για την προστασία του λαού του. Το Bloomberg προσθέτει ότι το Κίεβο εργάζεται για την υπογραφή σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με την Ουάσινγκτον, με πιθανή παροχή προηγμένων συστημάτων όπως τα ATACMS και HIMARS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Η στήριξη του Τραμπ, όπως σημειώνει το Financial Times, αποτελεί μια σημαντική στροφή από την προηγούμενη επιφυλακτική του στάση, απαντώντας στα μακροχρόνια αιτήματα της Ουκρανίας για ενίσχυση του οπλοστασίου της. Η Εφημερίδα των Συντακτών, σε ανάρτηση στο X, υπογράμμισε ότι η δέσμευση αυτή ενισχύει τη θέση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις.

Προκλήσεις και Προοπτικές

Παρά την αισιοδοξία, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη. Το Politico αναφέρει ότι η Ρωσία συνεχίζει την πίεση στο μέτωπο, ιδιαίτερα στο Κουρσκ και την ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω εδαφικών απωλειών. Ωστόσο, ο Ζελένσκι παραμένει αταλάντευτος, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι πλήρως έτοιμη για κάθε ειλικρινή προσπάθεια προς μια διαρκή ειρήνη». Η φράση του ότι «η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί» αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.

Η στήριξη του Τραμπ, όπως σημειώνει το Euronews, φαίνεται να ενισχύει τον ρόλο του ως «ειρηνοποιού», ενώ η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους προσφέρει στην Ουκρανία νέες δυνατότητες. Το Newsbomb υπογραμμίζει ότι η τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την επίτευξη των στόχων τους.

Η επικοινωνία Ζελένσκι-Τραμπ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Με τη δέσμευση για νέα όπλα, διπλωματική πίεση και συνεργασία με το ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας. Όπως τόνισε ο Ζελένσκι, «η ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσα από τη δύναμη», και η Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, φαίνεται έτοιμη να πολεμήσει για ένα μέλλον χωρίς την «νέα κανονικότητα» του Πούτιν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμμαχία θα καταφέρει να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη ή αν ο δρόμος προς αυτήν παραμένει μακρύς και αβέβαιος.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο