
Ετιέν-Εμίλ Μπολιέ: Πέθανε ο διάσημος γιατρός, ο εφευρέτης του χαπιού της άμβλωσης
Ο Γάλλος γιατρός Ετιέν-Εμίλ Μπολιέ, γνωστός ως ο εφευρέτης του χαπιού άμβλωσης, πέθανε σε ηλικία 98 ετών στο σπίτι του στο Παρίσι την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του στο AFP.
Ο Ετιέν-Εμίλ Μπολιέ, γιατρός και ερευνητής, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη για το έργο του που οδήγησε στην ανακάλυψη του χαπιού, είχε μια πολυτάραχη ζωή, που περιλάμβανε τη συμμετοχή του στη γαλλική αντίσταση και τη φιλία του με καλλιτέχνες όπως ο Άντι Γουόρχολ.
«Η έρευνά του καθοδηγούνταν από την αφοσίωσή του στην πρόοδο που επέφερε η επιστήμη, την προσήλωσή του στην ελευθερία των γυναικών και την επιθυμία του να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο», δήλωσε η σύζυγος του Μπολιέ, Σιμόν Χαράρι Μπολιέ, σε ανακοίνωση.
Η πιο γνωστή ανακάλυψη του Μπολιέ συνέβαλε στη δημιουργία του από του στόματος φαρμάκου RU-486, επίσης γνωστού ως μιφεπριστόνη, το οποίο προσέφερε μια ασφαλή και φθηνή εναλλακτική λύση στη χειρουργική άμβλωση σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Το έργο του τον έφερε αντιμέτωπο με σφοδρές κριτικές και, μερικές φορές, απειλές από τους αντιπάλους της άμβλωσης. Αφού το Ουαϊόμινγκ έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τη χρήση του χαπιού άμβλωσης το 2023, ο Μπολιέ δήλωσε στο AFP ότι ήταν «σκανδαλώδες».
Ο Μπολιέ είπε ότι είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην «αύξηση της ελευθερίας των γυναικών» και ότι η απαγόρευση ήταν ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου 1926 στο Στρασβούργο από εβραίους γονείς, ο Ετιέν-Εμίλ Μπολιέ, ανατράφηκε από τη φεμινίστρια μητέρα του μετά το θάνατο του πατέρα του, που ήταν γιατρός.
Άλλαξε το όνομά του σε Εμίλ Μπολιέ όταν εντάχθηκε στην γαλλική αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής σε ηλικία 15 ετών, προσθέτοντας αργότερα το Ετιέν. Μετά τον πόλεμο, έγινε, όπως ο ίδιος περιγράφει, «γιατρός που ασχολείται με την επιστήμη», ειδικευμένος στον τομέα των στεροειδών ορμονών.
Πώς οδηγήθηκε στην ανακάλυψη
Το 1961 ο δρ Γκρέγκορυ Πίνκους, που συνέβαλε στην επινόηση του πρώτου αντισυλληπτικού, τον κάλεσε στο Πουέρτο Ρίκο για να παρατηρήσει τις πρώτες κλινικές του δοκιμές. Αφού επέστρεψε στο Παρίσι, άρχισε να σκέφτεται πιθανά βήματα προόδου στην αναπαραγωγική ιατρική φροντίδα.
Τον συγκλόνισε η σκληρότητα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες όσον αφορά την άμβλωση εκείνη την εποχή. Σε μια επίσκεψή του στην Ινδία το 1970, μια γυναίκα τον πλησίασε κρατώντας το νεκρό της βρέφος. Η εικόνα αυτή τον ώθησε να εξετάσει την ιδέα ενός χαπιού διακοπής της κύησης.
Αντί να στοχεύσει την προγεστερόνη, ο Μπολιέ οραματίστηκε την ανάπτυξη μιας «αντι-ορμόνης». Η στρατηγική του βασίστηκε στην παρεμπόδιση της δράσης της προγεστερόνης, ώστε να αποτραπεί η κύηση.
Το 1980, ο επικεφαλής χημικός της εταιρείας Ζορζ Τόιτς συνέθεσε ένα μόριο που δρούσε όπως οραματίστηκε ο Μπολιέ. Καταγεγραμμένο ως Roussel-Uclaf 3846, έγινε γνωστό ως RU-486.
Ένας επιστήμονας το παρομοίασε με αντικλείδι, ενώ ο ίδιος ο Μπολιέ χαρακτήρισε τη σύλληψη του «αντι-κύηση».
Μετά από επιτυχείς δοκιμές, το RU-486 εγκρίθηκε από τις γαλλικές αρχές το 1988, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις πιέσεις για απόσυρση.
Η παρακαταθήκη του
Ο Μπολιέ συνέχισε την έρευνά του και σε άλλους τομείς. Η πρόσφατη δουλειά του επικεντρώθηκε στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και την καταπολέμηση της σοβαρής κατάθλιψης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απένειμε στον Μπολιέ το 2023 το Grand-Croix de la Legion d’Honneur, λέγοντας: «Εσείς, ένας Εβραίος και μαχητής της αντίστασης, υποστήκατε τις πιο φρικτές προσβολές και συγκρίνατε ακόμη και με τους ναζιστές επιστήμονες… Αλλά εσείς αντέξατε, για την αγάπη της ελευθερίας και της επιστήμης».
Στις ΗΠΑ, τιμήθηκε με το βραβείο Lasker το 1989.