ΕΛΛΑΔΑ

Επιβεβαιωμένα Κρούσματα Πανώλης των Προβάτων στην Ελασσόνα και Καλαμπάκα

Εισαγωγή στην Κατάσταση

Το απόγευμα της Πέμπτης, ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα πανώλης των προβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα με 360 ζώα στο Δομένικο της Ελασσόνας. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία καταστροφής και ταφής των ζώων όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις στην περιοχή.

Προηγούμενα Κρούσματα και Διαχείριση

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό, σημειώθηκε κρούσμα πανώλης σε μια ολόκληρη μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα. Τα ζώα αυτής της μονάδας θανατώθηκαν και θάφτηκαν. Επιπλέον, βρέθηκαν άλλες δύο κοντινές μονάδες θετικές για την πανώλη των προβάτων, και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, εντοπίστηκε ακόμη μια θετική μονάδα στην ίδια περιοχή, με τα ζώα επίσης να θανατώνονται και να θάβονται.

Μέτρα και Προφυλάξεις

Από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα στην περιοχή. Έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες επιτήρησης, τριών και δέκα χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων και διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες αρχές. Παρά τα μέτρα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της πανώλης σε άλλες περιοχές.

Συμπεράσματα και Προοπτικές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ερευνάται ως ύποπτη μια μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, 19 Ιουλίου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk