ΕΛΛΑΔΑ

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν: Νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο

Εισαγωγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν την πέμπτη τους συνάντηση μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, εξετάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανασκόπηση Συνάντησης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί μέχρι τον χώρο της συνάντησης, επιδεικνύοντας την πρόθεσή τους για συνεργασία και διάλογο.

Συνεργασία και Συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με στόχο τον διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Επόμενα Βήματα

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί, θα συζητηθεί συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνέχεια του διαλόγου σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk