ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνίαση Εγκληματικής Οργάνωσης στις Φυλακές Ιωαννίνων: Οι 8 συλλήψεις, ο βαρυποινίτης και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Η Αρχή της Έρευνας για την Εγκληματική Οργάνωση στις Φυλακές Ιωαννίνων

Μία κανονική εγκληματική οργάνωση δρούσε στις φυλακές Ιωαννίνων με «κεφάλι» έναν έγκλειστο Αλβανό που ακούει στο όνομα «Modi». Η οργάνωση είχε συνεργούς τον υποδιευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος, την λογίστρια της φυλακής, τη διαχειρίστρια, έναν αρχιφύλακα, έναν έγκλειστο και ακόμη δύο ιδιώτες.

Η Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Η οργάνωση αποδομήθηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη της πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα (1/7) επιχείρηση στο σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων αλλά και σε περιοχές της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, προχωρώντας σε οκτώ συλλήψεις.

Η Λειτουργία της Οργάνωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της ομάδας ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου όταν στα γραφεία της αστυνομίας έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν έγκλειστο που με τη βοήθεια αστυνομικών και υπαλλήλων της φυλακής εισάγει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος ναρκωτικά, κινητά και χρήματα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και κυρίως από πώληση ναρκωτικών.

Κωδικοποιημένες Επικοινωνίες

Ακολούθησε επισταμένη έρευνα από την οποία προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 και «ειδικεύονταν» στη διακίνηση ναρκωτικών και στη συνέχεια στη νομιμοποίηση των εσόδων που προέκυπταν από την πώλησή τους. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι για την προστασία τους, τα μέλη της οργάνωσης εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις και λέξεις. Ειδικότερα επικοινωνούσαν με κινητά αλλοδαπών «ghostphones» και, κατά τις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω λέξεις-κλειδιά.

Σε 8 συλλήψεις, 5 γυναίκες και 3 άνδρες, προχώρησε η αστυνομία για την υπόθεση κυκλώματος διαφθοράς, ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος στις φυλακές στα Ιωάννινα.

τους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ο υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος, δύο διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών (η λογίστρια και η διαχειρίστρια της φυλακής), δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας αστυνομικός, ένας κρατούμενος και η σύντροφος ενός βαρυποινίτη με το παρατσούκλι «Μόντι». Αυτή ήταν η μεταφορέας των χρημάτων, που περνούσαν σε λογαριασμούς του βαρυποινίτη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σήμερα οι συλληφθέντες περνούν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου και πιθανότατα θα πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk