ΥΓΕΙΑ

Ελλιποβαρής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μάθετε εάν είναι επικίνδυνο για εσάς και το μωρό σας

Η ελλιποβαρής κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Κατανοούμε την ανησυχία σας και είμαστε εδώ για να σας δώσουμε πληροφορίες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ελιποβαρής κατάσταση δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή για εσάς ή για το μωρό σας. Ωστόσο, όπως με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας, θα πρέπει να είστε προσεκτικές και να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Η ελλιποβαρής κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία, διαβήτης κατά της εγκυμοσύνης και πρόωρη γέννα.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε υπερβολικά. Ο γυναικολόγος σας θα είναι σε θέση να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές και να σας καθοδηγήσει για το πώς να διατηρήσετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Μπορεί να σας προτείνει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να αυξήσετε την άσκηση για να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος μιας γυναίκας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με παράγοντες όπως το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, το ύψος και τη γενική υγεία. Εάν πριν από την εγκυμοσύνη είστε λιποβαρείς, αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μικρότερος από 18,5, τότε θα πρέπει να πάρετε 28 έως 40 κιλά, σύμφωνα με τη σύσταση αύξησης βάρους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για γυναίκες έγκυες με ένα μωρό. Και αν είστε έγκυος με δίδυμα, κερδίστε 50 έως 62 κιλά, συνιστά το CDC.

Όσον αφορά τις πιθανότητες να μείνει έγκυος, το βάρος της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο. Ακολουθεί μια ανάλυση του πώς το λιποβαρές μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

1. Διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου

Οι ακανόνιστες περίοδοι καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη της ωορρηξίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύλληψη. Χωρίς τακτική ωορρηξία, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος μπορεί να μειωθούν σημαντικά, λέει ο μαιευτήρας και γυναικολόγος Dr Archana Ramesh .

2. Ορμονικές ανισορροπίες

Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την απελευθέρωση ώριμων ωαρίων κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα ανεπαρκή επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να διαταράξουν τη διαδικασία της ωορρηξίας, καθιστώντας δυσκολότερη τη σύλληψη.

3. Κίνδυνος επιπλοκών εγκυμοσύνης

Ακόμα κι αν συμβεί εγκυμοσύνη, το λιποβαρές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως ο πρόωρος τοκετός.

4. Διατροφικές ελλείψεις

Οι λιποβαρείς γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική υγεία. Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών, την ποιότητα των ωαρίων και τη συνολική αναπαραγωγική λειτουργία.

Πώς επηρεάζει το μωρό το λιποβαρές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences βρήκε ότι το 42,2 τοις εκατό των γυναικών στην Ινδία ήταν λιποβαρείς όταν ξεκίνησαν το ταξίδι της εγκυμοσύνης τους.

Το λιποβαρές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλό, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της υγείας και της ανάπτυξης.

1. Χαμηλό βάρος γέννησης

Τα μωρά που γεννιούνται από λιποβαρές μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στην υγεία. Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη σίτιση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας την πιθανότητα νοσηλείας και μακροχρόνια προβλήματα υγείας

2. Πρόωρος τοκετός

Οι λιποβαρείς έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πρόωρο τοκετό, πριν συμπληρώσουν την πλήρη περίοδο της εγκυμοσύνης (37 εβδομάδες). Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ο ίκτερος και οι λοιμώξεις, καθώς τα όργανα του μωρού μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως για να λειτουργούν εκτός της μήτρας, εξηγεί ο ειδικός.

3. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι λιποβαρές έγκυες μπορεί να έχουν υποβαθμισμένη ανοσοποιητική λειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Τα μωρά που γεννιούνται από λιποβαρές μητέρες μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις και ασθένειες κατά την παιδική ηλικία.

4. Διατροφικές ελλείψεις

Ο υποσιτισμός της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παροχή θρεπτικών ουσιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι διατροφικές ελλείψεις στη μήτρα μπορούν να βλάψουν τη γενική υγεία του μωρού και να αυξήσουν τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η αναιμία, η κακή ανάπτυξη των οστών και η δυσλειτουργία των οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, η ελιποβαρής κατάσταση δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Με τη σωστή παρακολούθηση και την υποστήριξη του ιατρικού σας συνεργάτη, μπορείτε να απολαύσετε μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο για τη σωστή διατροφή στην Εγκυμοσύνη:

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk