ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες χάους στη Βραζιλία από τις πλημμύρες: Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι εξαιτίας της υψηλής στάθμης των υδάτων

Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ στη νότια Βραζιλία απομόνωσαν και ανάγκασαν την εκκένωση ολόκληρων πόλεων. Δρόμοι έχουν καταστραφεί, γέφυρες γκρεμίστηκαν και το κεντρικό αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα του Πόρτο Αλέγκρε, είναι επ’ αόριστον κλειστό. Πάνω από 460 δήμοι της πολιτείας, σε σύνολο 497, έχουν πληγεί.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Όταν φτάσαμε και ταξιδέψαμε στην περιοχή με ελικόπτερο, μπορέσαμε να δούμε τις πόλεις από ψηλά και παρατηρήσαμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαμε να δούμε ούτε τις στέγες των σπιτιών», λέει η Rachel Soeiro, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF). στη Βραζιλία, δίνοντας έμφαση στις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Βραζιλία .

Η καταστροφή έχει προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 εξακολουθούν να αγνοούνται. Πολλοί άνθρωποι είναι χωρίς νερό, ρεύμα και βασικές υπηρεσίες. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν και περισσότεροι από 600.000 έχουν εκτοπιστεί . Σε πολλές τοποθεσίες κατασκευάζονται αυτοσχέδια καταφύγια για να υποδέχονται ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πότε και αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Χουάν Ρομέρο, ένας 54χρονος ξυλουργός που μετανάστευσε από τη Βενεζουέλα, έφτασε περίπου στις 20:00 στις 4 Μαΐου με τα ανίψια και τους ανιψιούς του αφού βοήθησε στη διάσωση πολλών ανθρώπων στη γειτονιά του Mathias Velho. Είχε καταφέρει να αρπάξει τα έγγραφα εργασίας και μετανάστευσης πριν πλημμυρίσει γρήγορα το σπίτι του.

Μια γυναίκα κάθεται με τρία σκυλιά σε ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο αντικείμενα
Προβολή εικόνας σε πλήρη οθόνη.


Η Claudia Duarte φιλοξενεί καταφύγια στο Λουθηρανικό Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας στην πόλη Canoas. Ήταν βαθιά μέσα στο νερό στον δεύτερο όροφο του σπιτιού της όταν διασώθηκε. Φωτογραφία: Fernanda Canofre


«Έχω δει πράγματα που κανείς δεν πρέπει να περάσει ως άνθρωπος. Έχω δει ανθρώπους περιτριγυρισμένους από παιδιά που αναζητούν καταφύγιο», λέει. «Ίσως κάποιοι πέθαναν έτσι».

Η Claudia Duarte, 59 ετών, ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του σπιτιού της, στοιχηματίζοντας ότι το νερό δεν θα έφτανε εκεί – όπως έκαναν πολλοί άνθρωποι. Μέχρι να σωθεί, είχε ήδη φτάσει στη μέση της. «Έξω, ήταν σαν μια μεγάλη θάλασσα που κάλυπτε κάθε στέγη. Είχα ήδη ηχογραφήσει ένα βίντεο αποχαιρετώντας για να το στείλω στον κόσμο», λέει.

Σχεδόν το 98% της πόλης Eldorado do Sul πλημμύρισε, εκτοπίζοντας σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό σε γειτονικές πόλεις. Με το νερό να υποχωρεί σε ορισμένες περιοχές, η οδήγηση στους δρόμους της πόλης μοιάζει σαν να περνάς μέσα από ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, με σωρούς από έπιπλα, ρούχα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα πάνω στα πεζοδρόμια και ερειπωμένα αυτοκίνητα παντού.

Ο αυτοκινητόδρομος προς την πόλη, που περνά πάνω από τα νησιά της γειτονικής πρωτεύουσας του κράτους, Πόρτο Αλέγκρε, είναι γεμάτος με ανθρώπους που ζουν στα αυτοκίνητά τους και σε αυτοσχέδιες σκηνές δίπλα στο δρόμο, που μοιάζουν με πρόσφυγες σε εμπόλεμη ζώνη. Ένας άντρας λέει ότι ζει στο αυτοκίνητό του με τα πέντε σκυλιά του εδώ και τρεις εβδομάδες γιατί κανένα καταφύγιο δεν θα τα δεχόταν όλα.

Οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη δύσκολες καταστάσεις πριν από τις πλημμύρες. Αλλά οι ανάγκες τους έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 150 ανθρώπους. Στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, αλλά η ζημιά θα κοστίσει δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση. Η Βραζιλία εξετάζει πώς να αποφύγει τέτοιες καταστροφές στο μέλλον.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk