
ΔΝΤ: Προτείνει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης – «Τα 70 είναι τα νέα 50» λέει η έκθεση, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τις κυβερνήσεις να παρατείνουν τον εργασιακό βίο των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το ΔΝΤ αναφέρει πως «η δεκαετία του ’70 είναι η νέα δεκαετία του ’50» και τονίζει ότι η γνωστική και σωματική υγεία των ηλικιωμένων έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό προτείνει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των κινήτρων για πρόωρη αποχώρηση από την εργασία.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Πολλοί περιέγραψαν τις προτάσεις του ΔΝΤ ως «γελοίες», «αηδιαστικές» και «άδικες».
Ένας 63χρονος υπάλληλος του NHS δήλωσε: «Το εβδομήντα δεν είναι το νέο 50. Αυτή είναι προπαγάνδα». Από τη μεριά της, η Deanne από τη Σκωτία τόνισε πως «[είναι] άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα που θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία», προσθέτοντας ότι είναι και η ομάδα με τα περισσότερα προβλήματα υγείας.
Άλλοι, όπως ο οικοδόμος Ρόμπερτ Μακάλον, επισήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες: «Πριν από αυτό δούλευα σε κουζίνες ξενοδοχείων στα 14 μου, 18 ώρες την εβδομάδα. […] νομίζω ότι έχω προσφέρει αρκετά στην κοινωνία».
Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν πολλοί αναγνώστες, υποστηρίζοντας ότι οι παλαιότερες γενιές έχουν ήδη συμβάλει στο σύστημα και δεν πρέπει να καλούνται να εργαστούν ακόμα περισσότερο, την ώρα που η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών φθίνει και οι φόροι αυξάνονται.
Άλλοι ζήτησαν αλλαγές πολιτικής σε διαφορετικούς τομείς, όπως η μείωση της μετανάστευσης ή των επιδομάτων, για να εξισορροπηθούν τα δημοσιονομικά χωρίς να επιβαρυνθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.
Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιοι επιθυμούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, υπάρχουν εμπόδια. Η 71χρονη εκδότρια Σούζαν Σαρντέν υποστήριξε πως «οι εταιρείες κάνουν διακρίσεις εις βάρος των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων», ζητώντας την παρέμβαση των κυβερνήσεων για να δημιουργηθούν πολιτικές που θα επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να εργαστούν υπό δίκαιες συνθήκες.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι δημοσιονομικές πιέσεις αυξάνονται και οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται πιο ορατές.