ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: 6 Εξωπλανήτες στο σύμπαν μας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη Ζωή

Γαλαξίες με Υπόσχεση Ζωής

Πέρα από τους γαλάζιους ουρανούς της Γης εκτείνεται ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων αστεριών με πλανήτες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Ενώ η Γη είναι ο μόνος γνωστός ξενιστής ζωής, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει αρκετούς εξωπλανήτες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την υποστηρίξουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε έξι εξωπλανήτες που είναι πολλά υποσχόμενοι.

Κριτήρια Κατοικισιμότητας

Ένας εξωπλανήτης είναι ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι διαφορετικό από τον Ήλιο μας, εξηγεί η Michelle Hill, ερευνήτρια της Γης και των Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside. Ένας κρίσιμος παράγοντας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας ζωής ενός πλανήτη είναι η θέση του μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» ή «Ζώνη Goldilocks» του αστέρα του. Αυτή η ζώνη είναι η περιοχή γύρω από ένα αστέρι όπου η θερμοκρασία επιτρέπει την ύπαρξη υγρού νερού, κάτι που θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής.

Υποψήφιοι Εξωπλανήτες για Ζωή

Μερικοί από τους πιο πολλά υποσχόμενους εξωπλανήτες που βρέθηκαν είναι:

1. Proxima Centauri b: Κοντινός γείτονας της Γης, βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα Proxima Centauri και έχει συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ζωή.

2. TRAPPIST-1e: Ένας από τους επτά εξωπλανήτες στο σύστημα TRAPPIST-1 που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του.

3. Kepler-186f: Συχνά αποκαλούμενος ως η «μεγαλύτερη ξαδέρφη» της Γης, έχει πολλαπλές ομοιότητες με τον πλανήτη μας.

4.LHS 1140 β: Ένας βραχώδης εξωπλανήτης που βρίσκεται σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα συστήματα για τη μελέτη της κατοικισιμότητας από ανθρώπινη άποψη.

5. K2-18b: Έχει τραβήξει την προσοχή των ερευνητών όταν εντόπισαν υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του. Ανακαλύφθηκε το 2015, αυτός ο εξωπλανήτης περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστέρα του.

6. Gliese 12 β: Ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται κοντά στη Γη και περιφέρεται γύρω από έναν αστέρα που δεν έχει σχέση με ηλιακές καταιγίδες.

1. Εγγύς Κενταύρου β

Ο Proxima Centauri b (απόσταση: 4,24 έτη φωτός μακριά) είναι ο πλησιέστερος γνωστός εξωπλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα , περιφέρεται στην κατοικήσιμη ζώνη του κόκκινου νάνου αστέρα, Proxima Centauri. Έχει μάζα 1,27 Γη, καθιστώντας την μια υπερ-Γη, έναν τύπο εξωπλανήτη με μάζα μεγαλύτερη από τη Γη αλλά σημαντικά μικρότερη από αυτή των αέριων γιγάντων όπως ο Ποσειδώνας ή ο Δίας. Το Proxima Centauri b χρειάζεται 11,2 ημέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Proxima Centauri b μπορεί να έχει μια βραχώδη επιφάνεια, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο εξωπλανήτης θα μπορούσε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξει υγρό νερό. Παρά αυτό το δυναμικό, το Proxima Centauri b αντιμετωπίζει ακραία υπεριώδη ακτινοβολία από το αστέρι του , η οποία μπορεί να απογυμνώσει την ατμόσφαιρά του και να περιπλέξει την κατοικησιμότητα του.

2. TRAPPIST-1e

Οι επτά πλανήτες του TRAPPIST-1 είναι όλοι στο μέγεθος της Γης και είναι επίγειοι. Ο TRAPPIST-1 είναι ένας εξαιρετικά ψυχρός νάνος αστέρας στον αστερισμό του Υδροχόου και οι πλανήτες του βρίσκονται σε τροχιά πολύ κοντά του. Στο παρασκήνιο, οι ελαφρώς παραμορφωμένες εκδόσεις των γνωστών μας αστερισμών, συμπεριλαμβανομένου του Ωρίωνα και του Ταύρου, εμφανίζονται όπως θα φαινόταν από την τοποθεσία του TRAPPIST-1 (απόσταση: 39 έτη φωτός μακριά)

Ο TRAPPIST-1e είναι ένας από τους επτά βραχώδεις εξωπλανήτες που περιφέρονται γύρω από το δροσερό νάνο αστέρι TRAPPIST-1. Αυτός ο εξωπλανήτης της υπερ-Γης, που ανακαλύφθηκε το 2017, έχει μάζα περίπου 0,69 Γη και χρειάζεται 6,1 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το αστέρι του. Το μέγεθος και η πυκνότητά του υποδηλώνουν μια βραχώδη σύνθεση παρόμοια με τη Γη, αυξάνοντας τη δυνατότητα να υποστηρίξει υγρό νερό.

Παρά την κοντινή του εγγύτητα με το αστέρι του, o TRAPPIST-1e θα μπορούσε να διατηρήσει ένα σταθερό κλίμα λόγω της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης του αστεριού . Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ακόμη και ότι το TRAPPIST-1e μπορεί να περιέχει περισσότερο νερό από τους ωκεανούς της Γης, καθιστώντας το έναν ενδιαφέροντα στόχο για μελλοντική έρευνα.

3. Kepler-186f

Είναι ο 1ος επικυρωμένο πλανήτη (απόσταση: 500 έτη φωτός μακριά) σε μέγεθος Γης που περιστρέφεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι στην κατοικήσιμη ζώνη – ένα εύρος απόστασης από ένα αστέρι όπου μπορεί να λιμνάζει υγρό νερό στην επιφάνεια του πλανήτη. Η ανακάλυψη του Kepler-186f (απόσταση: 500 έτη φωτός μακριά) επιβεβαιώνει ότι πλανήτες στο μέγεθος της Γης υπάρχουν στις κατοικήσιμες ζώνες άλλων άστρων.

O Kepler-186f ήταν ο πρώτος πλανήτης μεγέθους Γης που ανακαλύφθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άλλου άστρου. Λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του ηλιακού φωτός που δέχεται η Γη, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να έχει θερμοκρασίες ευνοϊκές για το υγρό νερό. Σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο, το οποίο έχει συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από μεγαλύτερα αστέρια όπως ο Ήλιος μας, o Kepler-186f μπορεί να επωφεληθεί από σταθερές συνθήκες για διεκατομμύρια χρόνια , δίνοντας στη ζωή περισσότερο χρόνο για πιθανή ανάπτυξη. Ο Kepler-186f είναι πιθανόν βραχώδης, ενισχύοντας τις δυνατότητές του για κατοικήσιμο.

4. LHS 1140 β

Ο εξωπλανήτης LHS 1140b (Απόσταση: 40 έτη φωτός μακριά) περιφέρεται γύρω από ένα άστρο κόκκινο νάνο 40 έτη φωτός από τη Γη και μπορεί να είναι ο νέος κάτοχος του τίτλου «το καλύτερο μέρος για να αναζητήσετε σημάδια ζωής πέρα ​​από το Ηλιακό Σύστημα». Χρησιμοποιώντας το όργανο HARPS της ESO στο La Silla και άλλα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε αυτή τη σούπερ-Γη σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το αμυδρό αστέρι LHS 1140. Αυτός ο κόσμος είναι λίγο μεγαλύτερος και πολύ πιο ογκώδης από τη Γη και πιθανότατα έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του.

Ο LHS 1140 b, μια άλλη υπερ-Γη, βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα της. Έχει μάζα περίπου 5,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, υποδηλώνοντας μια βραχώδη σύνθεση. Αυτός ο πλανήτης πιστεύεται ότι έχει μια παχιά ατμόσφαιρα , η οποία είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμότητας, στη διατήρηση σταθερών επιφανειακών θερμοκρασιών και στην προστασία του πιθανού υγρού νερού από την εξάτμιση στο διάστημα.

Ο LHS 1140 b περιφέρεται γύρω από ένα σχετικά ήσυχο κόκκινο νάνο αστέρι, μειώνοντας τον κίνδυνο επιβλαβών αστρικών εκλάμψεων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας ωκεάνιος κόσμος με σημαντική περιεκτικότητα σε νερό, αυξάνοντας την πιθανή κατοικησιμότητα του.

5. K2-18b 

Ο K2-18b (απόσταση: 124 έτη φωτός μακριά) έχει τραβήξει την προσοχή των ερευνητών όταν εντόπισαν υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του. Ανακαλύφθηκε το 2015, αυτός ο εξωπλανήτης περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστέρα του. Με μάζα περίπου 8,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης , ο K2-18b πιθανότατα έχει μια παχιά, πλούσια σε υδρογόνο ατμόσφαιρα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμότητας και στη διατήρηση σταθερών συνθηκών που ευνοούν τη ζωή.

Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν επίσης την παρουσία μορίων που φέρουν άνθρακα όπως το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα, υποστηρίζοντας την υπόθεση ενός υδάτινου ωκεανού κάτω από αυτή την παχιά ατμόσφαιρα.

6. Gliese 12 β

O Gliese 12 b (απόσταση: 40 έτη φωτός μακριά) περιφέρεται γύρω από ένα δροσερό, κόκκινο νάνο αστέρι και χρειάζεται 12,8 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά. Ο πλανήτης, περίπου στο μέγεθος της Αφροδίτης, μπορεί να έχει θερμοκρασίες γύρω στους 107 βαθμούς Φαρενάιτ, καθιστώντας τον δυνητικά αρκετά εύκρατο για να υποστηρίξει ζωή.

Οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να μελετήσουν την ατμόσφαιρά του, κάτι που θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για το πώς οι πλανήτες κοντά στα άστρα τους διατηρούν ή χάνουν την ατμόσφαιρά τους. Η ανακάλυψη αυτής της «εξω-Αφροδίτης» μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την κατοικησιμότητα των πλανητών που περιφέρονται γύρω από δροσερά αστέρια στον γαλαξία μας του Γαλαξία μας.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk