ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωρίστε τον άντρα Hitra, έναν πολεμιστή της Εποχής του Λίθου

Σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) , η αρχαιολόγος Birgitte Skar του Πανεπιστημιακού Μουσείου NTNU και οι συνεργάτες της δημιούργησαν μια εικόνα των ανθρώπινων λειψάνων γνωστών ως Hitra Man, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1916 στο νησί Hitra, με βάση τη συνεχιζόμενη ανάλυση DNA και ισοτόπων των λειψάνων του.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο άνδρας ήταν περίπου 25 ετών τη στιγμή του θανάτου του πριν από περίπου 4.000 χρόνια, ότι έτρωγε κυρίως χερσαίες τροφές και ότι είχε ύψος περίπου πέντε και μισό μέτρο. Στο μοντέλο δόθηκαν χρώματα μαλλιών, δέρματος και ματιών με βάση την ανάλυση DNA άλλων ατόμων που έζησαν την ίδια περίοδο και είχαν παρόμοιο DNA, εξήγησαν οι ερευνητές. «Πιστεύουμε ότι πνίγηκε.

Όταν πέθανε, η στάθμη της θάλασσας ήταν [πάνω από 40 πόδια] υψηλότερη από ό,τι είναι σήμερα», είπε ο Skar. Κάποιος από τον σκελετό ήταν καλά διατηρημένος, πρόσθεσε, και μπορεί να καλύφθηκε με άμμο στον βυθό της θάλασσας λίγο μετά τον θάνατό του. Μαζί με τα υπολείμματα βρέθηκαν επίσης ένα στιλέτο και ένας προφυλακτήρας βραχίονα. Ο προφυλακτήρας βραχίονα, κατασκευασμένος από ένα στενόμακρο κομμάτι οστού με δύο τρύπες, θα φοριόταν στον καρπό του τόξου ως προστασία από το κορδόνι του τόξου.

Ο Skar εικάζει ότι ο Hitra Man μπορεί να ήταν ένας πολεμιστής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του καθιερωμένου πληθυσμού της Νορβηγίας και των μεταναστών πρώιμων αγροτών που αναζητούσαν γη.

Το 1916, ένας δρόμος μέχρι το λόφο προς το αγρόκτημα Fausland στο νησί Hitra αναβαθμιζόταν, χρησιμοποιώντας χαλίκι από την ακτή κατά μήκος του πιο εσωτερικού τμήματος του Barmfjorden. Ξαφνικά, οι εργάτες παρατήρησαν μερικά ανθρώπινα οστά ανάμεσα σε όλη την άμμο και τις πέτρες. Τα οστά ανήκαν σε έναν άνδρα που ήταν περίπου 25 ετών και που είχε πεθάνει στο τέλος της Λίθινης Εποχής – πριν από 4000 χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι πνίγηκε. Όταν πέθανε, η στάθμη της θάλασσας ήταν 12,5 μέτρα (41 πόδια) υψηλότερη από ό,τι είναι σήμερα, και η τοποθεσία ανακάλυψης θα ήταν σε βάθος 4 μέτρων (13 πόδια). Μέρη του σκελετού είναι καλά διατηρημένα και πρέπει να έχουν καλυφθεί με άμμο στο βυθό της θάλασσας λίγο μετά τον θάνατό του», λέει η αρχαιολόγος Birgitte Skar από το Πανεπιστημιακό Μουσείο NTNU.

Ένας Πολεμιστής;

Μαζί με τα υπολείμματα των οστών βρέθηκαν ένα στιλέτο και ένας προφυλακτήρας βραχίονα. Ο προφυλακτήρας του βραχίονα είναι ένα στενόμακρο κομμάτι οστού με δύο τρύπες που θα ήταν στερεωμένο στον καρπό του χεριού κρατώντας ένα τόξο. Ο φύλακας προστατεύει τον καρπό από το χτύπημα που έκανε το τόξο όταν εκτοξεύονταν βέλη.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αυτό το προστατευτικό βραχίονα μαζί με τα υπολείμματα των οστών. (Jenny Kalseth/NTNU)

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αυτό το προστατευτικό βραχίονα μαζί με τα υπολείμματα των οστών. (Jenny Kalseth/ NTNU )

«Αυτά τα κομμάτια του εξοπλισμού μπορεί να δείχνουν ότι ήταν πολεμιστής», λέει ο Skar.

Ο Skar προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε αν ο πνιγμός προήλθε ως αποτέλεσμα μάχης ή αν ήταν ατύχημα.

Ήρθε για να πάρει γη – και πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όπλα

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο άνθρωπος των Χίτρα έζησε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες , και μόνο στο τέλος της Λίθινης Εποχής –κατά την περίοδο που ζούσε ο άνθρωπος των Χίτρα– η γεωργία καθιερώθηκε πλήρως στη Νορβηγία.

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο NTNU διεξήγαγε αναλύσεις ισοτόπων των ευρημάτων τους. Παρέχουν πληροφορίες για το τι έτρωγε ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής και πληροφορίες σχετικά με το αν είναι πιθανό να μετανάστευσε σε μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του. (Åge Hojem/NTNU)

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο NTNU διεξήγαγε αναλύσεις ισοτόπων των ευρημάτων τους. Παρέχουν πληροφορίες για το τι έτρωγε ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής και πληροφορίες σχετικά με το αν είναι πιθανό να μετανάστευσε σε μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του. (Age Hojem/ NTNU )

«Στοιχεία της γεωργίας είχαν εισαχθεί στη νότια και ανατολική Νορβηγία νωρίτερα, αλλά στην κεντρική Νορβηγία, κατά μήκος της ακτής στα δυτικά και στη βόρεια Νορβηγία, η γεωργία ιδρύθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πιστεύουμε ότι η γεωργία εισήχθη από μετανάστες που έφτασαν στη Νορβηγία για να αποκτήσουν περισσότερη γη – και ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν όπλα για να το κάνουν. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε ότι υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν ήδη εδώ και των νεοφερμένων», λέει ο Skar.

Μεγάλες κοινωνικές αλλαγές

Οι νέοι άνθρωποι έφεραν νέα γνώση στη χώρα: για την κτηνοτροφία και τη γεωργία, αλλά και για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.

«Ζούσαν σε ιεραρχικές κοινωνίες, είχαν διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, άλλη θρησκεία και ένα μεγάλο δίκτυο επαφών κάτω στην Ευρώπη.

Αυτή η γνώση οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά», λέει ο Skar.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτή τη δραματική εποχή στη σκανδιναβική ιστορία, και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο άνθρωπος Hitra είναι μέρος αυτής της έρευνας, μαζί με πολλές άλλες σκελετικές ανακαλύψεις.

Αυτή τη στιγμή, το DNA του αναλύεται στο Κέντρο Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Υπολείμματα οστών από τον άνδρα Χίτρα. (Ole Bjørn Pedersen/NTNU)

Υπολείμματα οστών από τον άνδρα Χίτρα. (Ole Bjorn Pedersen/ NTNU )

«Στο Μουσείο του Πανεπιστημίου NTNU, διεξάγουμε επίσης ανάλυση ισοτόπων. Μεταξύ άλλων, αυτό παρέχει πληροφορίες για το τι είχε φάει ο άνδρας Χίτρα και πληροφορίες σχετικά με το αν είναι πιθανό να μετανάστευσε σε μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η συντριπτική πλειοψηφία του φαγητού που έτρωγε προερχόταν από τη γη. Έτσι, παρόλο που βρέθηκε στη Hitra – σε ένα μέρος που ήταν υποβρύχιο εκείνη την εποχή – δεν ήταν κυρίως θαλασσινά που έτρωγε», λέει ο Skar.

Η εμφάνιση του άνδρα Hitra έχει αναδημιουργηθεί στο NTNU University Museum με βάση αρκετούς παράγοντες. Οι σκελετικές μετρήσεις μας λένε ότι ήταν περίπου 169 cm ύψος και η φθορά στα δόντια του υποδηλώνει ότι ήταν περίπου 25 ετών όταν πέθανε. Το χρώμα των μαλλιών, του δέρματος και των ματιών του έχουν ληφθεί από αναλύσεις DNA πολλών άλλων ατόμων από την ίδια περίοδο με παρόμοιο DNA.

Θα είναι πολύ συναρπαστικό να δούμε τι άλλο μάθουν οι ερευνητές για τον άνδρα Χίτρα και την κοινωνία στην οποία ζούσε.

ΠΗΓΗ: « Γνωρίστε τον άνθρωπο Trondelag της πέτρινης εποχής» του Frid Kvalpskarmo Hansen από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk