ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είμαι τόσο συναισθηματικός; Οι βασικότεροι λόγοι που μπορεί να νιώθετε έτσι

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κατακλύζονται περισσότερο από συναισθήματα από άλλους. Αναρωτιέσαι γιατί είσαι τόσο συναισθηματικός; Ας σας πούμε τις πιθανές αιτίες της υπερβολικής συναισθηματικότητας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κατακλύζονται περισσότερο από συναισθήματα από άλλους. Αναρωτιέσαι γιατί είσαι τόσο συναισθηματικός; Ας σας πούμε τις πιθανές αιτίες της υπερβολικής συναισθηματικότητας.

Το να νιώθετε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι ή λυπημένοι είναι μέρος της ζωής. Τα συναισθήματα παραμένουν ίδια, αλλά όλοι τα επεξεργαζόμαστε διαφορετικά. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνεστε πιο συναισθηματικοί από τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι πολύ συναισθηματικός, καθώς μερικές φορές μπορεί να οφείλεται και στα γονίδιά σου. Αλλά οι αιτίες του να είσαι πολύ συναισθηματικός υπερβαίνει αυτό. Οι ορμόνες σας ή οι παιδικές σας εμπειρίες μπορεί να παίζουν ρόλο στον τρόπο που ανταποκρίνεστε σε πράγματα ή ανθρώπους. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια κατάσταση υγείας, επομένως η γνώση της αιτίας είναι πολύ σημαντική.

Τι σημαίνει να είσαι πολύ συναισθηματικός;

Το να νιώθεις «υπερβολικά συναισθηματικό» μπορεί να είναι σαν να σε έχει πιάσει ανεμοστρόβιλος, όπου κάθε συναίσθημα είναι έντονο και συντριπτικό. Είναι ένας συνεχής αγώνας για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ανίσχυροι. Η παρορμητικότητα γίνεται σύντροφος, προτρέποντάς τους να ενεργούν χωρίς να σκέφτονται και κατακλύζονται εύκολα από την πλημμύρα των συναισθημάτων

Ποια είναι τα σημάδια του να είσαι πολύ συναισθηματικός;

Τα σημάδια ότι είστε πολύ συναισθηματικοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνές εναλλαγές διάθεσης
Δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων Αυξημένη ευαισθησία στην κριτική ή την απόρριψη
Παρορμητικότητα
Συχνά ξόρκια κλάματος
Ευερέθιστο
Αίσθημα κατακλυσμού από συναισθήματα
Εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους ή στομαχόπονους ως απόκριση στο στρες.
Ποιες είναι οι αιτίες ενός ατόμου να είναι πολύ συναισθηματικό;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν υπερβολικά συναισθηματικούς.

  1. Βιολογικοί παράγοντες
    Γενετικές προδιαθέσεις : Μπορείτε να κληρονομήσετε την τάση να είστε πιο συναισθηματικά ευαίσθητοι. Η γενετική μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του 20 έως 60 τοις εκατό της ιδιοσυγκρασίας σας, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ . Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδια που παίρνετε από τους γονείς σας μπορούν να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που βοηθούν στη διαχείριση της διάθεσής σας.
    Ορμονικές ανισορροπίες: Πολλές γυναίκες περνούν από ένα τρενάκι συναισθημάτων κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση , την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ανήσυχοι ή αντιδραστικοί από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο έξαλλοι.
  2. Παιδικές εμπειρίες
    Τραύμα : Εάν αντιμετωπίσατε τραύμα ως παιδί, όπως κακοποίηση ή γίνατε μάρτυρες βίας, μπορεί να είναι σαν να μεταφέρετε το βάρος του συναισθηματικού στρες στην ενήλικη ζωή. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο σε εγρήγορση στον κίνδυνο και πιο αντιδραστικοί στο άγχος, ακόμα και όταν δεν είναι απαραίτητο, λέει ο ειδικός.
    Παραμέληση : Το να μεγαλώνεις χωρίς αρκετή συναισθηματική ή σωματική φροντίδα μπορεί να δυσκολέψει το να νιώθεις ασφάλεια και ασφάλεια. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, η διαχείριση των συναισθημάτων σας και η δημιουργία υγιών σχέσεων μπορεί να γίνει πρόκληση.
    Ασυνεπή στυλ ανατροφής: Εάν ζούσατε σε ένα σπίτι όπου οι κανόνες και οι απαντήσεις άλλαξαν απρόβλεπτα, μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε ασταθείς και αβέβαιοι για το πώς να χειριστείτε τα συναισθήματά σας ή να εμπιστευτείτε τους άλλους.
  3. Χαρακτηριστικά προσωπικότητας
    Υψηλή ευαισθησία: Εάν είστε πολύ ευαίσθητοι, μπορεί να νιώθετε ότι βιώνετε τα πάντα πιο βαθιά από τους άλλους. Τόσο οι χαρές όσο και οι λύπες μπορεί να αισθάνονται συντριπτικές, κάνοντας τις καθημερινές καταστάσεις πιο συναισθηματικά φορτισμένες.
    Νευρωτισμός: Αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε συχνά ανήσυχοι, κυκλοθυμικοί ή ανασφαλείς. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σας κάνουν να αντιδράτε πιο έντονα στο άγχος και τα αρνητικά γεγονότα.
  4. 4. Στρεσογόνα γεγονότα της ζωής
  5. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή: Μεγάλες αλλαγές όπως η απώλεια μιας δουλειάς, το διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον συναισθηματικό σας κόσμο. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να διαταράξουν την αίσθηση της κανονικότητας και να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στο άγχος.
  6. Συνεχείς στρεσογόνοι παράγοντες: Οι συνεχείς πιέσεις, όπως τα οικονομικά προβλήματα ή τα συνεχιζόμενα ζητήματα σχέσεων, μπορεί να σας φθείρουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το χρόνιο στρες μπορεί να κάνει τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις πιο έντονες
  7. Αγχώδεις διαταραχές: Εάν ζείτε με μια αγχώδη διαταραχή, η συνεχής ανησυχία και ο φόβος μπορούν να κάνουν τις καθημερινές καταστάσεις να αισθάνονται πιο συντριπτικές, αυξάνοντας τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις.
  8. Κατάθλιψη: Το να ζεις με κατάθλιψη σημαίνει ότι μπορεί συχνά να νιώθεις βαθιά θλίψη, απελπισία ή ευερεθιστότητα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να δυσκολέψουν τη διαχείριση των συναισθημάτων σας, οδηγώντας σε πιο έντονες αντιδράσεις.
  9. Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD): Χαρακτηρίζεται από έντονα, συχνά ανεξέλεγκτα συναισθήματα. Οι εναλλαγές της διάθεσης και οι ασταθείς σχέσεις μπορούν να κάνουν τη συναισθηματική ρύθμιση ιδιαίτερα προκλητική

Πώς να σταματήσετε να είστε πολύ συναισθηματικοί;


Τα υπερβολικά συναισθηματικά άτομα τείνουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως δυσκολία διατήρησης σταθερών σχέσεων, μειωμένες ικανότητες λήψης αποφάσεων, προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο, αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας όπως άγχος ή κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση, λέει ο ειδικός.

Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Κατανοήστε τα συναισθήματά σας
    Κατανοώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας, μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο προς τη συναισθηματική ισορροπία. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας καθοδηγήσει διδάσκοντάς σας να παρατηρείτε χωρίς κρίση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ελέγξετε τα κλιμακούμενα συναισθήματα προτού σας κατακλύσουν.
  2. Δοκιμάστε απλές πρακτικές
    Σε στιγμές αναταραχής, απλές πρακτικές όπως η βαθιά αναπνοή ή το ημερολόγιο μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Μπορούν να ηρεμήσουν τα νεύρα σας και να σας ηρεμήσουν, λέει ο ειδικός.
  3. Ζητήστε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα
    Απευθυνθείτε στους φίλους και την οικογένειά σας, ώστε να μην είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι. Η στήριξή τους μπορεί να γίνει άγκυρα, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε τις καταιγίδες με άνεση.
  4. Εστιάστε στην αυτοφροντίδα
    Θα πρέπει να έχετε τελετουργίες αυτοφροντίδας για να γαλουχήσετε την ψυχή σας. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας. Μπορείτε να χαλαρώσετε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, να κάνετε ένα μασάζ στο κεφάλι ή να κάνετε ό,τι σας κάνει χαρούμενη.
  5. Θεραπεία
    Εάν το βάρος των συναισθημάτων σας γίνεται πολύ βαρύ για να το αντέξετε, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μέσα από προσαρμοσμένες παρεμβάσεις, οι θεραπευτές μπορούν να σας καθοδηγήσουν προς την ανθεκτικότητα και ένα πιο φωτεινό αύριο.

Μερικές φορές, τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν πολύ βαριά. Μπορεί να σας βαρύνουν, να τεντώσουν τις σχέσεις σας ή να επηρεάσουν την ευημερία σας. Μάθετε, λοιπόν, τον λόγο για τον οποίο είστε πολύ συναισθηματικοί και λάβετε βοήθεια αν χρειαστεί.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk