ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αποφυλακίζεται ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά – Ο μακροβιότερος κρατούμενος της χώρας

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της γαλλικής δικαστικής ιστορίας οδεύει προς το τέλος του, καθώς ο φιλοπαλαιστίνιος Λιβανέζος Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, γνωστός ως «δημόσιος εχθρός αριθμός ένα» στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980, πρόκειται να αποφυλακιστεί.

Το Εφετείο των Παρισίων ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουλίου 2025 την απόφασή του σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, απουσία του 74χρονου Αμπνταλά, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές του Λανμεζάν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η αποφυλάκισή του έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου, με την προϋπόθεση της οριστικής απέλασής του από τη Γαλλία και της απαγόρευσης επανεισόδου στη χώρα.

Ποιος είναι ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά

Ο Ζορζ Αμπνταλά γεννήθηκε στον Λίβανο το 1951 και ίδρυσε το 1979 τις Λιβανικές Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (FARL), μαρξιστική οργάνωση χριστιανών Λιβανέζων προσκείμενη στην ευρωπαϊκή ακροαριστερά.

Συνελήφθη στη Γαλλία το 1984 και καταδικάστηκε το 1987 για συνέργεια στις δολοφονίες του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Τσαρλς Ρέι και του Ισραηλινού διπλωμάτη Γιακόβ Μπαρ-Σιμάντοβ, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας το 1984.

Παρά το γεγονός ότι για χρόνια του αποδιδόταν εσφαλμένα το κύμα βομβιστικών επιθέσεων του 1985–1986 στο Παρίσι, οι δράστες αποδείχθηκε ότι ήταν φιλοϊρανοί ακτιβιστές.

Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ την άμεση συμμετοχή του στις δολοφονίες, τις οποίες ωστόσο αποκαλούσε «ηρωικές πράξεις» αντίστασης στην ισραηλινή και αμερικανική καταπίεση. Από το 1984, η οργάνωσή του δεν έχει διαπράξει καμία βίαιη ενέργεια και έχει ουσιαστικά διαλυθεί.

Οι 11 απορριφθείσες αιτήσεις και η 12η που έγινε δεκτή

Παρότι είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση από το 1999, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν σθεναρά σε κάθε προηγούμενο αίτημά του, ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη του. Τελικά, η 12η αίτηση αποφυλάκισης έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η υπόθεση Αμπνταλά θεωρείται από πολλούς υπόθεση raison d’État — δηλαδή υπόθεση «κρατικής σκοπιμότητας», όπου η εθνική ασφάλεια υπερίσχυσε της κανονικής δικαστικής κρίσης. Υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και αριστεροί βουλευτές, τον περιγράφουν ως σύμβολο αντιαποικιακού αγώνα που «πληρώνει» όχι για τις πράξεις του, αλλά για τις ιδέες του.

Ο πρώην Γάλλος δικαστής Αλέν Μαρσό, γνωστός για την αυστηρότητά του, είχε γράψει το 2022: «Είναι πλέον προφανές ότι ο Αμπνταλά καταδικάστηκε εν μέρει για πράγματα που δεν έκανε».

Επιστροφή στον Λίβανο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπνταλά θα μεταφερθεί πρώτα στο αεροδρόμιο της Ταρμπ και στη συνέχεια στο Παρίσι, από όπου θα επιβιβαστεί σε πτήση για τη Βηρυτό. Ο Λίβανος έχει ήδη γνωστοποιήσει στις γαλλικές αρχές την πρόθεσή του να τον υποδεχθεί.

Ο δικηγόρος του, Ζαν-Λουί Σαλανσέ, χαρακτήρισε την απόφαση «δικαστική νίκη» αλλά και «πολιτικό σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν βγήκε νωρίτερα, λόγω της στάσης των ΗΠΑ και των διαδοχικών Γάλλων προέδρων».