ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ήταν Σωστή η Απόφαση του Macron να προκηρύξει Εκλογές; Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Έξω από τη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την επιτομή του εκλεπτυσμένου, σίγουρου για τον εαυτό του Ευρωπαίου πολιτικού. Στη Γαλλία, θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπεύθυνος.

Στον απόηχο της απόφασης-βόμβας του Μακρόν να προκηρύξει  πρόωρες εκλογές μετά την κακή ήττα στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι μπορεί να τους οδηγήσει στην καταστροφή. 

«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις προεκλογικές μου αφίσες, μπορώ να σας το πω», είπε ένα μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου. «Το παλάτι των Ηλυσίων δεν έχει κατανοήσει πραγματικά την «αντιπροεδρική» διάθεση στη Γαλλία», είπε ένας αξιωματούχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αναγέννησης του Μακρόν, ο οποίος, όπως και άλλοι σε αυτήν την ιστορία, έλαβε την ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως περιφρονητικό και αυταρχικό και αλεξικέραυνο για συναισθήματα κατά της ελίτ που στροβιλίζονται στον απόηχο πολυάριθμων κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και η πανδημία Covid, που έπληξαν τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία ενόψει των εκτεταμένων διαμαρτυριών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι ενίσχυσε την άποψη ότι είναι απόμακρος και εκτός επαφής, ενώ ο τόνος του μπορεί να φανεί αλαζονικός και ελιτιστής. 

Την Κυριακή, αυτή η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε στην κάλπη . Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση τερμάτισε πρώτη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γαλλία με 31,4 τοις εκατό των ψήφων — υπερδιπλάσιο από το 14,6 τοις εκατό που έλαβε το κόμμα του Μακρόν. Μια  έρευνα που διεξήχθη την ημέρα της ψηφοφορίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν έναν βασικό στόχο: «να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση». 

Ως απάντηση στην ήττα, ο Μακρόν συγκλόνισε την Ευρώπη διαλύοντας το γαλλικό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες εθνικές εκλογές για να πάρει την πρωτοβουλία και να φιμώσει την ακροδεξιά. Η ψηφοφορία απειλεί όχι μόνο να αναστατώσει τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά και να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τώρα να διανύει τον τρίτο χρόνο του.

Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας λέει ότι απομάκρυνε τον ηγέτη Eric Ciotti επειδή προσπάθησε να συνάψει εκλογική συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, αν και επέμεινε ότι ήταν ακόμα στη θέση.

Η πολιτική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ψήφισε ομόφωνα την απομάκρυνση του Ciotti, δήλωσε την Τετάρτη η βουλευτής Annie Genevard, προσθέτοντας ότι το κόμμα «θα παρουσιάσει υποψηφίους στο γαλλικό κοινό με σαφήνεια και ανεξαρτησία» στις πρόωρες κάλπες που κάλεσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron για τις 30 Ιουνίου και τον Ιούλιο. 7

Ενώ ο Μακρόν βλέπει τις πρόωρες εκλογές ως τον μόνο τρόπο να ανατρέψει την ακροδεξιά παλίρροια και να συσπειρώσει τους κύριους ψηφοφόρους όλων των πλευρών πίσω του, ο φόβος μέσα στο δικό του στρατόπεδο είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο.

«Αν ο πρόεδρος υποβάλει τον εαυτό του, είναι τεράστιος κίνδυνος», δήλωσε ο Mathieu Gallard, ερευνητής στην Ipsos. «Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον του».

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 31%, ενώ το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει τρίτο με 18%, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τις προθέσεις ψήφου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron θα έπαιρνε 18% εάν τα αριστερά κόμματα σχηματίσουν συμμαχία ή μόλις 16% εάν κινηθούν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα του Ifop-Fiducial για τους LCI, Le Figaro και Sud Radio. Η δημοσκόπηση αφορούσε 1.089 ενήλικες στο διαδίκτυο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει μια συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων που συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ωθώντας το κόμμα του Macron στην τρίτη θέση.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk