ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές εκλογές: Θρίαμβος για τον Κιρ Στάρμερ και τους Εργατικούς – Το Χειρότερο Αποτέλεσμα στην Ιστορία για τους Συντηρητικούς

 Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της χώρας, ανατρέποντας τους νυν Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι Εργατικοί πέρασαν το όριο που απαιτείται για να κυβερνήσουν μόνοι τους, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Rishi Sunak παραδέχτηκε την ήττα. Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώραςκαι κήρυξε τη νίκη τα ξημερώματα.

«Το κάναμε», είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στους Εργατικούς. «Κάνατε εκστρατεία για αυτό, παλέψατε για αυτό — και τώρα έφτασε… η αλλαγή αρχίζει τώρα».

Ορισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία μετά την πλειοψηφία 179 εδρών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ το 1997.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν την Πέμπτη για τους τοπικούς αντιπροσώπους τους στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, την κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου. Τα ψηφοδέλτια εξακολουθούν να μετρώνται, με τις εκλογικές περιφέρειες να ανακοινώνουν τον νικητή τους μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Το Συντηρητικό Κόμμα έχασε αρκετά από τα πιο υψηλού προφίλ βουλευτές του στις εκλογές, με τους Jacob Rees-Mogg, Penny Mordaunt και Grant Shapps μεταξύ εκείνων που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άλλη θητεία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer εκφώνησε μια νικητήρια ομιλία στο Λονδίνο καθώς η ψηφοφορία επιβεβαίωσε ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

«Το κάναμε», είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στους Εργατικούς. «Κάνατε εκστρατεία για αυτό, παλέψατε για αυτό – και τώρα έφτασε».

“Η αλλαγή αρχίζει τώρα… Το φως του ήλιου της ελπίδας, στην αρχή χλωμό αλλά δυναμώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λάμπει για άλλη μια φορά σε μια χώρα με μια ευκαιρία μετά από 14 χρόνια να πάρει πίσω το μέλλον της.”

Το Εργατικό Κόμμα έχει πλέον ξεπεράσει το όριο των 326 εδρών, που σημαίνει ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνο του στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk