ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βραβείο από το CERN σε υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος του ΠΑΔΑ

Σημαντική Αναγνώριση για Έλληνα Ερευνητή

Σημαντική διάκριση απέσπασε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Μεσολογγίτης. Η επιτροπή του CERN για τα βραβεία εξαιρετικών επιτευγμάτων του ATLAS (ATLAS Outstanding Achievement Awards) τον συμπεριέλαβε στη φετινή της ανακήρυξη.

Το Βραβείο και η Συμβολή στο Πείραμα ATLAS

Ο κ. Μεσολογγίτης εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία στο CERN και έλαβε το βραβείο για τη σημαντική συμβολή του στο πείραμα ATLAS. Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του συνεδρίου ATLAS Week 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ιστορικό των Βραβείων ATLAS

Τα βραβεία “ATLAS Outstanding Achievement Awards” εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2014. Καλύπτουν όλες τις επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές ενδιαφέροντος του πειράματος ATLAS και απονέμονται σε ερευνητές ή ομάδες ερευνητών ως αναγνώριση της καθοριστικής και δημιουργικής συνεισφοράς τους στην επιτυχή λειτουργία του. Το 2024 ήταν η 7η φορά που επαναλήφθηκε η διαδικασία και απονεμήθηκαν, μετά από αξιολόγηση ειδικών επιτροπών του CERN, 9 βραβεία για ερευνητικές και αναπτυξιακές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Οκτώβριο 2023.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε στους:

•    Liang Guan (University of Michigan), 
•    Ioannis Mesolongitis (University of West Attica), 
•    Michelle Solis (University of Arizona),  
•    Aaron White (Harvard University) 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή είχε ανακηρύξει σε πρώτη φάση, μετά από σχολαστική μελέτη του έργου των ερευνητών, 116 υποψηφίους για τα βραβεία ATLAS. Όπως επεσήμανε ο συμπροεδρεύων της Επιτροπής, Ricardo Goncalo, τα βραβεία αυτά αναγνωρίζουν μόνο ένα μέρος των εκτεταμένων προσπαθειών που καταβάλλονται στην ερευνητική σύμπραξη στο πλαίσιο του ATLAS και ήταν πραγματική πρόκληση η τελική επιλογή των βραβευθέντων, καθώς όλες υποψηφιότητες ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ATLAS είναι ένας από τους δύο γενικής χρήσης ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) που ερευνά ένα ευρύ φάσμα της φυσικής, από το μποζόνιο Higgs έως τις επιπλέον διαστάσεις και τα σωματίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν τη σκοτεινή ύλη. Με μήκος 46 μέτρα, ύψος 25 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα, ο 7000 τόνων ανιχνευτής ATLAS, είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής σωματιδίων που κατασκευάστηκε ποτέ. Οι φυσικοί του ATLAS μελετούν τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης για να ανακαλύψουν τις αλληλεπιδράσεις και οι αδιάλειπτες ερευνητικές τους προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κατακτήσουν ανεξερεύνητες έως σήμερα περιοχές. 

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk