ΕΛΛΑΔΑ

Αυθαίρετα: Ξεκινούν κατεδαφίσεις – Τα πρώτα στη λίστα

Έναρξη Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων

Η πρόσφατη υπογραφή του προεδρείου του πράσινου ταμείου σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου κύκλου κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαδικασία Έγκρισης και Πληρωμής

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από το αίτημα των ειδικών ελεγκτών του ΥΠΕΝ, οι οποίοι ζήτησαν τη διάθεση πιστώσεων για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων. Η εκταμίευση των κονδυλίων θα διεκπεραιωθεί μέσω έκδοσης σχετικού εντάλματος, αφού πρώτα ελεγχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένης της βεβαίωσης καλής εκτέλεσης των έργων που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Προτεραιότητα και Στρατηγική Ενημέρωσης

Οι κατεδαφίσεις θα είναι αιφνιδιαστικές και θα εστιάσουν στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα. Οι συγκεκριμένες περιοχές που θα δέχονται κατεδαφίσεις θα ανακοινώνονται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, έτσι ώστε οι κάτοχοι να ενημερώνονται την τελευταία στιγμή. Το ΥΠΕΝ αναμένεται να αναθέσει τους εργολάβους που θα αναλάβουν τις κατεδαφίσεις, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα άμεσης πληρωμής από την πλευρά των αρχών.

Τα πρώτα αυθαίρετα που θα δουν τις δαγκάνες της μπουλντόζας θα είναι τα νέα αυθαίρετα που χτίστηκαν από τις αρχές του έτους κι έπειτα. Εάν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να κινηθούν νομικά, τότε θα ξεκινούν οι διαδικασίες της αίτησης ακύρωσης οι οποίες ωστόσο περιορίζονται σε 4,5 μήνες.

Στη λίστα των πρώτων κατεδαφίσεων θα ακολουθήσουν τα παράνομα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» υπαγόμενα σε κάποιον από τους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων (4114/2011, 4178/2013 και 4495/2017) με ψευδείς δηλώσεις, αυθαίρετα που χτίστηκαν σε δημόσιες εκτάσεις, ή παράνομα κτίσματα προ του Ιουλίου 2011 τα οποία δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk