Αρχαία Ρώμη: Έτρωγαν αυτό το ψάρι για ψευδαισθήσεις – Κίνδυνος διατροφικός
Μυστήρια γύρω από τη σάλπα
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για τις συνήθειές τους που συνδέονταν με τη φύση και την αναζήτηση νέων εμπειριών. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της εποχής τους είναι και το ψάρι που χρησιμοποιούνταν στα “ρωμαϊκά όρια” ως ναρκωτικό. Αυτό το ψάρι είναι η σάλπα, ή αλλιώς σάρπα, με επιστημονική ονομασία sarpa salpa.
Η Σάλπα και οι Παραισθήσεις
Η σάλπα καταναλώνονταν από τους Ρωμαίους με σκοπό την πρόκληση οραμάτων και παραισθήσεων, παρόμοιων με αυτές που προκαλούν κάποια ναρκωτικά, όπως το LSD. Αυτές οι παραισθήσεις, γνωστές ως ichthyoallyeinotoxism, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του ψαριού, αλλά και της διατροφής του. Όταν η σάλπα τρέφεται με συγκεκριμένους τύπους μακροφυκών ή φυτοπλαγκτού, οι τοξίνες που περιέχουν μπορούν να την κάνουν να αποκτήσει ψυχοτρόπες ικανότητες.
Οι Επικίνδυνες Εμπειρίες της Κατανάλωσης
Αν και η κατανάλωση της σάλπας μπορεί να οδηγήσει σε παραισθησιογόνες καταστάσεις, δεν είναι απαραίτητο για όλους. Στην ουσία, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης.
Οι Άραβες αναφέρονται σε αυτήν ως «ψάρι που προκαλεί όνειρα», αναγνωρίζοντας την ικανότητά της να επηρεάζει την αντίληψη και την εμπειρία.
Οι luc de Haro και Philip Pommier από το Centre Antipoison, Hôpital Salvator, Μασσαλία, Γαλλία, οι οποίοι δημοσίευσαν μια εργασία το 2006 με τίτλο «Δηλητηρίαση ψαριών ψευδαισθήσεων
(Ichthyoallyeinotoxism)» που δημοσιεύτηκε στο
περιοδικό Clinical Toxicology. Η μελέτη εξιστορεί τις εμπειρίες δύο ανδρών που έφαγαν το
ψάρι Salema porgy , όπως είναι γνωστό.
«Ένας 40χρονος άνδρας παρουσίασε ήπια πεπτικά προβλήματα και τρομακτικές οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις αφού έφαγε ένα δείγμα Sarpa salpa σε ένα εστιατόριο. Καθώς είχε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ανάρρωσε 36 ώρες μετά το γεύμα. Δεν μπορούσε να θυμηθεί την παραισθησιολογική περίοδο. Ένας άλλος άνδρας, 90 ετών και προηγουμένως υγιής, είχε ακουστικές παραισθήσεις 2 ώρες αφού έφαγε ένα δείγμα Sarpa salpa. Τις δύο επόμενες νύχτες, είδε πολλούς εφιάλτες και ανάρρωσε αυθόρμητα μετά από μια περίοδο 3 ημερών».
Ο 40χρονος, στέλεχος, ήταν υγιής αλλά ένιωθε κουρασμένος και αδύναμος αφού έφαγε ψητή τσιπούρα ενώ έκανε διακοπές στη γαλλική πόλη των Καννών στη Ριβιέρα το 1994. Έπαθε ναυτία και εμετό και ένιωσε οξεία μυϊκή αδυναμία. Φαντάστηκε ότι άκουγε «επιθετικά και ουρλιάζοντας ζώα» και είδε γιγάντια αρθρόποδα να περικυκλώνουν το αυτοκίνητό του. Έπρεπε να σταματήσει την οδήγηση. Πήγε στο νοσοκομείο και ανάρρωσε μετά από 36 ώρες. Δεν βίωσε σωματικό τραύμα εκτός από αδυναμία.
Συνολικά, η σάλπα είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η φύση μπορεί να συνδυαστεί με την ανθρώπινη εμπειρία, ανοίγοντας δρόμους για νέες αντιλήψεις και γνώσεις των αρχαίων.