Αρχαία Μεσοποταμία: Ανασκαφές αποκάλυψαν τύμβους ηλικίας 2.000 ετών με σπάνιες επιγραφές στα ελληνικά
Ανακαλύψεις στην Κιζίλκοϊν
Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας, κοντά στη σημερινή Τουρκική πόλη Σανλιούρφα, αποκάλυψαν τύμβους ηλικίας 2.000 ετών. Αναγνωρισμένη νεκρόπολη με το όνομα Κιζίλκοϊν αποτέλεσε το σκηνικό αυτής της σπουδαίας ανακάλυψης, η οποία συνεργάστηκε με τη μητροπολιτική κοινότητα της Σανλιούρφα και το τοπικό μουσείο.
Σημαντικά Ευρήματα
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις περιλάμβανε μια αναθηματική πλάκα (tabula ansata) που φέρει επιγραφές στα ελληνικά και αραμαϊκά. Οι επιγραφές αυτοί είναι χαρακτηριστικές των τύπων μνημείων από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποκαλύπτουν στοιχεία για την τοπική ιστορία και πολιτισμό. Ο καθηγητής Μουσταφά Άδακ, επικεφαλής του τμήματος αρχαίων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Ακντενίζ, αποκρυπτογράφησε τις επιγραφές, οι οποίες δηλώνουν ότι «το μνημείο ανήκει στα παιδιά του Κινέα: Ζώορα, Βία και Βόηθο».
Η Σημασία των Ευρημάτων
Οι ανασκαφές αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Αντιπροσωπεύουν μια σπουδαία πηγή γνώσης για την καθημερινή ζωή, τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή 2.000 χρόνια πριν. Μέσα από αυτές τις επιγραφές, ανοίγεται một παράθυρο στην ιστορία της Εδέσσας ή Αντιόχειας και αναδύεται μία εικόνα της διαχρονικής πολιτισμικής κληρονομιάς.