ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν τον Σεπτέμβριο οι διαγραφές «αιώνιων φοιτητών» – Μητσοτάκης: Εκκαθάριση καταλόγων, ακόμη και από τη δεκαετία του ’50 [Βίντεο]

Την εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών των ελληνικών ΑΕΙ, με διαγραφές χιλιάδων «αιώνιων» φοιτητών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με έναρξη εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο του 2025. Παράλληλα, δίνεται τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν δείξει έμπρακτη προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεταρρύθμιση αυτή «υλοποιεί την κεντρική κυβερνητική δέσμευση για ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο πανεπιστήμιο».


Ποιοι διαγράφονται – Ποιοι εξαιρούνται

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι:

  • Διαγράφονται οι ανενεργοί φοιτητές τετραετών προγραμμάτων που έχουν ξεπεράσει τη νόμιμη διάρκεια φοίτησης +4 έτη από το 2021-22, και δεν είχαν συμμετοχή σε εξεταστικές περιόδους.
  • Στα μητρώα φοιτητών περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα που εγγράφηκαν από τη δεκαετία του 1950 (!), καθώς και δεκάδες χιλιάδες από τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80.
  • Εξαιρούνται και δίνεται παράταση φοίτησης (έως δύο εξάμηνα) σε όσους έχουν ολοκληρώσει το 75% των διδακτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Όπου απαιτείται πτυχιακή ή πρακτική, η παράταση μπορεί να ανέλθει έως τρία εξάμηνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τελευταία ευκαιρία αφορά πάνω από 35.000 ενεργούς παλαιούς φοιτητές.


Στόχος: Καθαρή εικόνα και βελτίωση δεικτών

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:

«Η εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών θα ενισχύσει την ποιότητα και τη διαφάνεια στα πανεπιστήμια, ενώ θα διευκολύνει και τον προγραμματισμό των ιδρυμάτων».

Επεσήμανε επίσης ότι η ρύθμιση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά ενθαρρύνει τους φοιτητές να ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου η δωρεάν δημόσια παιδεία συνοδεύεται από προσωπική υπευθυνότητα.


Ενίσχυση ασφάλειας και λογοδοσίας στα ΑΕΙ

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τελικές διατάξεις που θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της λογοδοσίας στα δημόσια πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων:

  • Καθιέρωση μηχανισμού πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
  • Αξιοποίηση τεχνολογίας για την προληπτική προστασία πανεπιστημιακών χώρων.

Ζαχαράκη: «Απαραίτητο βήμα για ένα λειτουργικό πανεπιστήμιο»

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως η νέα ρύθμιση προσφέρει:

«Μια ισορροπημένη λύση, που διαχωρίζει τους ενεργούς από τους ανενεργούς φοιτητές, παρέχοντας ταυτόχρονα θεσμική ευκαιρία σε όσους πραγματικά θέλουν και μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».


Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τις διατάξεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί άμεσα μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία είχαμε προτάξει στο πρόγραμμά μας για το νέο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.

Αυτή η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων, ως προς τους δείκτες αξιολόγησης, καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι πραγματικά φοιτούν.

Αλλά θέλω να σταθώ, επίσης, και στην πολύ σημαντική πρόβλεψη για μία τελευταία ευκαιρία σε εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και σε εκείνες τις πρόνοιες για τους φοιτητές που μπορεί, για λόγους υγείας, να έχουν μία διακριτή, μία ξεχωριστή δυσκολία να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή είναι απολύτως ισορροπημένη, αλλά υλοποιεί και την κεντρική μας δέσμευση να προχωρήσουμε σε μία απολύτως απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων των φοιτητών των πανεπιστημίων, κάνοντας τη διάκριση μεταξύ ανενεργών και ενεργών φοιτητών, έτσι ώστε να μπορούν και τα πανεπιστήμια να γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποιους απευθύνονται και να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Τέλος, και με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, να πω το εξής: πολύ συχνά έρχονται νέα παιδιά, με συμβουλεύονται ποια σχολή να διαλέξουν. Εγώ τους λέω να διαλέξουν τη σχολή που αισθάνονται ότι τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά να μεριμνήσουν, όποια σχολή και να διαλέξουν, να φροντίσουν να τελειώσουν στον προγραμματισμένο χρόνο του προγράμματος σπουδών το οποίο έχουν διαλέξει.

Και να το κάνουν αυτό, διότι η ζωή είναι μπροστά τους. Αν πρέπει να τελειώσεις το πρόγραμμά σου σε τέσσερα χρόνια, γιατί να χάνεις χρόνο και να τελειώνεις στον πέμπτο, στον έκτο; Δεν θα μπορείς να τελειώνεις και πιο μετά, ούτως ή άλλως.

Αλλά αυτό αποτελεί πρωτίστως μία υποχρέωση των παιδιών απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το κράτος τιμωρητικά, αλλά είναι μία παρότρυνση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και από τη στιγμή που το κράτος παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία στα νέα μας παιδιά, στους νέους μας φοιτητές, και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά να το κάνουν πρωτίστως γιατί αυτό είναι καλό για τους ίδιους, όχι για εμάς, ούτε για τους γονείς ούτε για κάποιον τρίτο».

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε από την πλευρά της: «Πρόεδρε και αγαπητοί συνεργάτες, σημαντική ημέρα καθώς σύντομα θα έχουμε σε διαβούλευση τις τελικές ρυθμίσεις, με τις οποίες υπηρετούμε ένα βαθιά πολιτικό διττό στόχο και αρχή, την απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων από τους ανενεργούς φοιτητές ετών, και βέβαια την απαραίτητη και θεσμική θωράκιση πλέον και μιας τελευταίας ευκαιρίας σε ανθρώπους οι οποίοι και την αξίζουν και τη δικαιούνται και θα την έχουν.

Όμως, με την αρχική μεταρρύθμιση την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το 2021 και βελτιώνει τώρα, μπορεί πράγματι το ελληνικό πανεπιστήμιο να έχει ακριβή εικόνα ποιοι φοιτούν. Και βέβαια, πώς μπορεί καλύτερα, με αυξημένη χρηματοδότηση, με λοιπές πρόνοιες για την διαμονή των φοιτητών, για τη διεθνοποίηση κι όλα αυτά που χρειάζεται να κάνουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γίνουν πράξη.

Απαραίτητο βήμα, λοιπόν, και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε και αυτή τη βελτιωμένη διάταξη ως την τελευταία ευκαιρία και τη διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών».

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο