ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αράχνες από τον Άρη; Παράξενοι σχηματισμοί στον νότιο πόλο του πλανήτη

Το Mars Express της ESA απαθανάτισε εικόνες που αποκαλύπτουν χαρακτηριστικούς σχηματισμούς που ονομάζονται «αράχνες» διασκορπισμένοι στη νότια πολική περιοχή του Άρη. Αυτά τα χαρακτηριστικά προκαλούνται από μια συναρπαστική αλληλεπίδραση εποχιακών αλλαγών και γεωλογικών διεργασιών.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του Άρη, στρώματα διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, με τον ερχομό της άνοιξης, το φως του ήλιου διαπερνά την επιφάνεια για να προκαλέσει μια μεταμόρφωση.

Στερεό, Υγρό, Αέριο

Η εξερεύνηση Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας διαπίστωσε ότι το κάτω στρώμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπεται απευθείας σε αέριο, ασκώντας πίεση και σπάζοντας τις υπερκείμενες πλάκες πάγου. Καθώς αυτό το αέριο διαφεύγει στην επιφάνεια, μεταφέρει σκούρα σωματίδια σκόνης, δημιουργώντας πανύψηλα σιντριβάνια ή θερμοπίδακες που διασκορπίζουν το υλικό σε όλο το τοπίο.

Χιλιάδες «αράχνες» φαίνονται να διασκορπίζονται στο τοπίο (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία / CC-BY-SA 3.0)

Χιλιάδες «αράχνες» φαίνονται να διασκορπίζονται στο τοπίο (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία / CC-BY-SA 3.0 )

Οι «αράχνες» που παρατηρούνται στον Άρη πιστεύεται ότι προέρχονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με στρώματα παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του πλανήτη. Βρίσκεται στο νότιο πόλο του Άρη, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέφτουν έως και τους -243 βαθμούς Φαρενάιτ (-152,778 °C), οι ψυχρές συνθήκες προκαλούν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να παγώσει σε στερεό πάγο.

Η εκτοξευόμενη σκόνη κατακάθεται στην επιφάνεια, σχηματίζοντας σκοτεινά σημεία που κυμαίνονται από 45 μέτρα (145 πόδια) έως 1 χιλιόμετρο (0,6 μίλια) σε διάμετρο. Αυτά τα σημεία χρησιμεύουν ως δείκτες της υποκείμενης γεωλογικής δραστηριότητας. Η διαδικασία χαράσσει επίσης περίπλοκα μοτίβα σε σχήμα αράχνης κάτω από την επιφάνεια ενισχύοντας το ιδιόμορφο τοπίο.

Οι εξερευνητές του Άρη της ESA, ιδιαίτερα το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) το 2020, έδωσαν μια λεπτομερή ματιά στα περίπλοκα μοτίβα που μοιάζουν με αράχνη χαραγμένα σε όλη την επιφάνεια του Άρη , αναφέρει το Live Science . Σε αντίθεση με τις εικόνες του Mars Express, οι οποίες παρουσιάζουν τα σκοτεινά σημεία που προκύπτουν από τη διαφυγή αερίου και υλικού, η προοπτική του TGO αποκαλύπτει τα ευαίσθητα κανάλια που μοιάζουν με έλικες, χαραγμένα στο παγωμένο έδαφος από κάτω.

Μια «Πόλη των Ίνκας»

Αυτά τα σκοτεινά σημεία, ορατά σε όλη την εικόνα του Mars Express, διασχίζουν απόκρημνους λόφους και εκτεταμένα οροπέδια. Είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι σε ένα σκοτάδι κοντά σε αυτό που ονομάστηκε «Πόλη των Ίνκας» .

Μια άλλη άποψη της πόλης των Ίνκας με τα στρογγυλεμένα στρώματα κοιτάσματα στο προσκήνιο (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία / CC-BY-SA 3.0)

Μια άλλη άποψη της πόλης των Ίνκας με τις στρογγυλεμένες πολυεπίπεδες αποθέσεις στο προσκήνιο (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία / CC-BY-SA 3.0 )

Εδώ αυτά τα σημεία προκαλούν την εικόνα των αραχνοειδών σχηματισμών μέσα σε ένα τοπίο που θυμίζει ερείπια των Ίνκας της Νότιας Αμερικής . Επίσημα γνωστή ως Angustus Labyrinthus, η πόλη των Ίνκας αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον ανιχνευτή Mariner 9 της NASA το 1972.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πώς ακριβώς δημιουργήθηκε η πόλη των Ίνκας», ανέφεραν αξιωματούχοι της ESA στη δήλωση . “Θα μπορούσε να είναι ότι οι αμμόλοφοι έχουν μετατραπεί σε πέτρες με την πάροδο του χρόνου. Ίσως υλικό όπως μάγμα ή άμμος διαρρέει μέσα από σπασμένα φύλλα αρειανού βράχου. Ή, οι κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι ‘σκέρες’, στριφογυριστές δομές που σχετίζονται με παγετώνες.” Καταγράφηκε από τη στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης της Mars Express, αυτή η νέα άποψη της πόλης των Ίνκας και των κρυπτικών αραχνοειδών κατοίκων της εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση αυτού του τοπίου.

Τα κυκλικά “τείχη” της πόλης των Ίνκας, με διάμετρο 86 χιλιομέτρων (53 μίλια), υποδηλώνουν μια προέλευση μέσα σε έναν μεγάλο κρατήρα , που πιθανότατα σχηματίζεται από ένα ουράνιο σώμα που κρούει. Τα προκύπτοντα ωστικά κύματα πιθανότατα διαδόθηκαν στην γύρω πεδιάδα, στη συνέχεια γεμίστηκαν από ανερχόμενη λάβα και σταδιακά διαβρώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς τα σχέδια απομακρύνονται από αυτό το σημείο, το τοπίο αλλάζει, αποκαλύπτοντας μεγάλους, στρογγυλεμένους στροβίλους που θυμίζουν μάρμαρο. Αυτό το φαινόμενο πιθανότατα προκύπτει από τη σταδιακή διάβρωση των πολυεπίπεδων κοιτασμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Έπειτα έρχονται εξέχοντες απότομοι λόφοι και λόφοι, που υψώνονται πάνω από 1500 μέτρα (0,9 μίλια) πάνω από το έδαφος, διακρίνοντας το τοπίο. Αυτοί οι σχηματισμοί εμφανίζονται καθώς τα μαλακότερα υλικά υποκύπτουν στη διάβρωση από τον άνεμο, το νερό ή τον πάγο, αφήνοντας πίσω το ελαστικό υλικό που σχηματίζει αυτά τα διακριτά χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας βόρεια από εδώ, το έδαφος καλύπτεται όλο και περισσότερο από λεία, ανοιχτόχρωμη σκόνη. Παρόλα αυτά, τα ίχνη από τις άπιαστες αράχνες παραμένουν, διάσπαρτα σε διάφορα φαράγγια και γούρνες, προσθέτοντας στο μυστήριο του αρειανού τοπίου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες και μετά, το Mars Express ήταν ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για την αποκάλυψη των μυστηρίων του Κόκκινου Πλανήτη. Μέσω των συνεχών προσπαθειών απεικόνισης, της χαρτογράφησης ορυκτών, της ατμοσφαιρικής ανάλυσης, της υποεπιφανειακής ανίχνευσης και των περιβαλλοντικών μελετών, ο τροχιακός έχει παράσχει απαράμιλλες γνώσεις για το ποικίλο τοπίο και τις δυναμικές διαδικασίες του Άρη .

Εξοπλισμένη με τη στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης (HRSC), η Mars Express αποκάλυψε μια πληθώρα αρειανών χαρακτηριστικών, που κυμαίνονται από σκαλισμένες με τον άνεμο κορυφογραμμές και αυλάκια έως καταβόθρες φωλιασμένες στις πλαγιές των πανύψηλων ηφαιστείων. Οι παρατηρήσεις του έχουν επίσης συλλάβει τις περίπλοκες λεπτομέρειες των κρατήρων πρόσκρουσης, των τεκτονικών ρηγμάτων, των μαιανδρικών καναλιών ποταμών και των αρχαίων σχηματισμών λάβας, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της γεωλογικής ιστορίας και της επιφανειακής εξέλιξης του Άρη.

Κορυφαία εικόνα: Όχι Ziggy; Η πόλη των Ίνκας στον Αρειανό Πόλο περιβάλλεται από χιλιάδες αράχνες από τον Άρη, που εδώ φαίνονται ως μικροσκοπικά σκοτεινά σημεία. Πηγή: European Space Agency / CC-BY-SA 3.0 .

Του Sahir Pande

source

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk