ΠΡΟΣΩΠΑ

Άντονι Κουίν: Ο Αξέχαστος Ζορμπάς του Ελληνικού Κινηματογράφου έφυγε σαν σήμερα, πριν από 23 χρόνια

Η Ζωή και η Καριέρα του Άντονι Κουίν

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, ο Άντονι Κουίν πέρασε στην αιωνιότητα. Ο Αμερικανός ηθοποιός με καταγωγή από το Μεξικό και την Ιρλανδία, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους «υπηρέτες» της τέχνης. Η καριέρα του περιλάμβανε ρόλους που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κινηματογράφο.

Ο Ρόλος του Ζορμπά

Ο διασημότερος ρόλος του ήταν αυτός του Ζορμπά, στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» (1964). Συμπρωταγωνιστώντας με τον Άλαν Μπέιτς και την Ειρήνη Παππά, η ερμηνεία του Κουίν ως Ζορμπάς παραμένει η πλέον αξιομνημόνευτη. Αυτός ο ρόλος τον καθιέρωσε ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του.

Άλλες Σημαντικές Ταινίες

Εκτός από τον Ζορμπά, ο Άντονι Κουίν πρωταγωνίστησε σε άλλες σημαντικές ταινίες όπως «Λώρενς της Αραβίας» (1962), «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» (1961) και «Λα Στράντα» (1954). Κάθε μία από αυτές τις ταινίες ανέδειξε το μοναδικό ταλέντο του και την ευελιξία του ως ηθοποιός.

Ο Ζορμπάς στο Μπρόντγουεϊ

Το 1984, ο Άντονι Κουίν επανέλαβε τον ρόλο του Ζορμπά σε θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, αποδεικνύοντας ξανά την βαθιά του συναισθηματική σύνδεση με τον χαρακτήρα. Ο Φρέντυ Γερμανός είχε γράψει ότι «ο Αντώνης Κουίν, μονοκόμματος, πελώριος και αξύριστος, είναι ένας τέλειος Ζορμπάς», αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα και την δύναμη της ερμηνείας του.

Η Κληρονομιά του Άντονι Κουίν

Ο Άντονι Κουίν δεν υποδύθηκε απλά έναν χαρακτήρα. Ήταν ο Ζορμπάς – ένας άνθρωπος μεγαλύτερος από τη ζωή, πρωτόγονος αλλά και σοφός, άγριος και τρυφερός, φιλοσοφημένος αλλά και ονειροπόλος. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή μέσα από τις ταινίες του και την αξεπέραστη ερμηνεία του ως Ζορμπάς.

Από τους γάμους του και τους διάφορους κατά καιρούς ερωτικούς δεσμούς του ο ηθοποιός απέκτησε συνολικά 13 παιδιά. Πέραν της υποκριτικής, ο Άντονι Κουίν ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τη ζωγραφική.

Πέθανε στη Βοστώνη το 2001.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk