ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανακάλυψη Μοναδικού Μινωϊκού Μνημείου στο Καστέλλι Χανίων

Εντυπωσιακή Ανακάλυψη στο Καστέλλι Χανίων

Ένα μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Καστέλλι Χανίων. Στην κορυφή του λόφου Παπούρα, σε υψόμετρο 494 μέτρων, βορειοδυτικά της κωμόπολης και του υπό κατασκευή αεροδιαδρόμου, εντοπίστηκε μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο σε κυκλικό σχήμα. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μινωϊκή αρχαιολογία.

Περιγραφή του Μνημείου

Το μνημειακό σύνολο αποτελείται από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους, με μέσο πάχος 1,40 μέτρα και εκτιμώμενο σωζόμενο ύψος 1,7 μέτρα. Αυτοί οι δακτύλιοι είναι αναπτυγμένοι σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα, δημιουργώντας μια σχεδόν δαιδαλώδη διάρθρωση. Οι χώροι αυτού του μνημείου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω στενών ανοιγμάτων, προσδίδοντας μια μοναδική δομή στο σύνολο.

Σημασία και Προοπτικές

Η ανασκαφή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αποκαλύπτει συνεχώς νέα στοιχεία για τη μινωϊκή αρχιτεκτονική και πολιτισμό. Το μνημείο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου, ένα γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ότι αποτελούσε σημαντικό σημείο παρατήρησης ή λατρείας. Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο εργασιών για την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης (ραντάρ) του νέου αερολιμένα, γεγονός που προσδίδει μια ακόμη διάσταση στην ιστορική σημασία της περιοχής.

Η συνέχιση των ανασκαφών θα προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της μινωϊκής εποχής, καθιστώντας την περιοχή του Καστελλίου Χανίων ακόμα πιο σημαντική για την ιστορική έρευνα και την αρχαιολογία.

 Η ποσότητα και το είδος των ευρημάτων, καθώς και η παρουσία μεγάλης ποσότητας ζωικών οστών, δεν υποδηλώνει -έως σήμερα- διαρκή οικιστική χρήση, αλλά πιθανόν περιοδική χρήση εν είδει τελετουργικών πιθανά δρώμενων, που αφορούσαν κατανάλωση τροφής, οίνου ίσως και προσφορών.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν λύσεις, ώστε το ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα του μνημείου και το ίδιο να προστατευθεί απολύτως. (…) Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του μνημείου, αυτού του μοναδικού ευρήματος.  Όλοι κατανοούμε την σημασία και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο γίνεται στο Καστέλι. Το έργο του νέου αεροδρομίου μπορεί να προχωρήσει και οι αρχαιότητες να προστατευθούν, όπως πρέπει», δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ αναζητείται άλλη κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση του ραντάρ του υπό κατασκευή αεροδρομίου.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk