ΠΡΟΣΩΠΑ

Αδαμάντιος Κοραής: «Παίνεψε τόσο τον καλόν, ώστε απ’ αυτό να ενοχλείται ο αδιάφορος, να ντρέπεται ο κακός, και τότε θα δεις τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η τακτική»

Σαν σήμερα, 6 Απριλίου 1833, έφυγε από τη ζωή ο μεγαλύτερος φιλόλογος Αδαμάντιος Κοραής

Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και διανοητές της Ελλάδας, πρότεινε μια ενδιαφέρουσα τακτική για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Κοραή, πρέπει να προσπαθούμε να παινεύουμε τον καλό άνθρωπο τόσο πολύ, ώστε να ενοχλείται ο αδιάφορος και να ντρέπεται ο κακός. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κοραής υποστηρίζει ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων και να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η επίδραση της παινευτικής συμπεριφοράς

Η παινευτική συμπεριφορά έχει μια ιδιαίτερη επίδραση στους ανθρώπους. Όταν κάποιος λαμβάνει θετικά σχόλια και επαίνους για τις πράξεις του, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και η θετική του συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που είναι αδιάφοροι ή κακοί, νιώθουν ένοχοι ή ντροπαλοί όταν βλέπουν τον καλό να παινεύεται. Έτσι, η τακτική του Κοραή μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους και να τους παρακινήσει να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Η ζωή του Αδαμάντιου Κοραή σκεπάζει έναν σχεδόν αιώνα: γεννημένος στα 1748, πέθανε το 1833· έτσι, από την άποψη την χρονολογική, θα μπορούσε να τοποθετηθεί και νωρίς πολύ και αργά πολύ μέσα στην πορεία της ελληνικής παιδείας.

Εξέδωσε 66 τόμους βιβλίων. Από αυτούς οι 17 αποτελούν την Ελληνική Βιβλιοθήκη και οι 9 τα Πάρεργα της Ελληνικής Βιβλιοθήκης. Ο κορυφαίος των Νεοελλήνων «διαφωτιστών», ιδρυτής του περιοδικού «Ερμής ο Λόγιος», μετριοπαθής διανοούμενος, αφοσιωμένος εργάτης της νεοελληνικής γλώσσας και υποστηρικτής της λεγόμενης «καθαρής γλώσσας» ή «απλής καθαρεύουσας», ένας από τους μεγαλύτερους φιλολόγους της νέας Ελλάδος.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk