Αβραάμ Ζεληλίδης για Κυκλάδες: «Αν σταματήσει η διείσδυση του μάγματος, θα σταματήσουν κι οι σεισμοί»
Δηλώσεις του Καθηγητή Ζεληλίδη
Ο καθηγητής γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας για την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, αποκάλυψε ότι παρακολουθείται μια ηφαιστειακή διέγερση στην περιοχή. Όπως ανέφερε, αν και υπάρχει η δημιουργία νέου κρατήρα, αυτό που παρατηρείται είναι μικρής κλίμακας. Οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση από ειδικούς.
Η ησυχία των κατοίκων
Ο καθηγητής Ζεληλίδης επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι οι σεισμικές δονήσεις συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Από τη γεωλογική πληροφορία, άλλα και τις καταγραφές που υπάρχουν μέσα από την εμπειρία των ειδικών στη Σαντορίνη, είναι ξεκάθαρο ότι οι κάτοικοι μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους ασφαλείς», δήλωσε, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Η προοπτική του φαινόμενου
Ο καθηγητής, αναφερόμενος στην ανησυχία των κατοίκων των Κυκλάδων, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο. «Εγώ αν ήμουν στη Σαντορίνη, δεν θα φεύγα», είπε, υπογραμμίζοντας την ηρεμία που πρέπει να επικρατεί. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
O καθηγηγής εξήγησε ότι υπάρχει «αύξηση θερμοκρασίας, θολερότητα, ανύψωση του Κολούμπο, τώρα ανύψωση και της Καμένης και όλα αυτά τα συνέδεα με ηφαιστειακή δραστηριότητα, δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι τεκτονικός σεισμός».
«Είπα τις τελευταίες τρεις ημέρες ότι πιθανόν να έχω δύο αγωγούς που φέρνουν μάγμα προς τα πάνω, μία περιοχή είναι το Άνυδρο και μία είναι κοντά στο Κολούμπο. Στη βόρεια περιοχή κοντά στο Άνυδρο, τα σεισμικά επίκεντρα είναι στα 5 χλμ. ενώ νότια τα σεισμικά επίκεντρα είναι στα 15 χλμ. Για εμένα πάει να δημιουργηθεί ένας καινούργιος κρατήρας. Ό,τι και να συμβεί όμως, θα είναι κάτι μικρό. Αν σταματήσει η διείσδυση του μάγματος, θα σταματήσουν κι οι σεισμοί. Το πότε δεν το ξέρει κανείς» σημείωσε.
«Η άνοδος της μάζας δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε διαρκή κίνηση, βρίσκει φωλιές, παγώνει, λιώνει άλλα πετρώματα. Αν σταματάει, σταματούν κι οι σεισμοί. Μπορεί να σταματήσουν όλα σήμερα, αλλά η μείωση σεισμών μπορεί απλώς να σημαίνει ότι σταμάτησε η άνοδος του μάγματος σήμερα κι αύριο μπορεί να συνεχιστεί και να ξαναέχουμε μικροσεισμούς».