ΠΡΟΣΩΠΑ

Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Λίζυ Λασηθιωτάκη, η γυναίκα που ενέπνευσε στον Λοΐζο το «Σ’ ακολουθώ» [Βίντεο]

Στο πένθος βυθίστηκε η Κρήτη καθώς έφυγε από τη ζωή, μια ξεχωριστή Ηρακλειώτισσα, η Λίζυ Λασσιθιωτάκη. Η Λίζυ Λασσιθιωτάκη, καθηγήτρια πανεπιστημίου, κόρη του πολιτικού μηχανικού και συγγραφέα Κώστα Λασσιθιωτάκη σε ηλικία 78 ετών.

Η Λίζυ Λασσιθιωτάκη ήταν η γυναίκα που ενέπνευσε στον Λοίζο το υπέροχο ερωτικό κομμάτι: «Σ’ Ακολουθώ». Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ο Μάνος Λοΐζος γνώρισε στο Παρίσι τη Λίζυ Λασσιθιωτάκη και συζητούσε μαζί της για ατελείωτες ώρες. Η Λίζυ Λασσιθιωτάκη ήταν τότε μαθήτρια του Σαρτρ, με τον οποίο τα επόμενα χρόνια συνδέθηκε με μεγάλη φιλία.

Στο βιβλίο Μάνος Λοΐζος ό ο Ισαάκ Σούσης γράφει πως το “Σ’ ακολουθώ” είχε μια πρώτη εκδοχή και πως ο ίδιος ο Λοΐζος “τούς είχε τρελάνει όλους, γιατί επέμενε να το ηχογραφήσουν έτσι. Ήθελε το τραγούδι να λέει “Λίζυ κράτησέ με και περπάτησέ με μες στο γαλάζιο σου βυθό”. Όμως ο παραγωγός του δίσκου και φίλος του Αχιλλέας Θεοφίλος κατάφεραν και του άλλαξαν γνώμη.

Έτσι παρά το γεγονός ότι Λοΐζος στο ρεφρέν ήθελε να συμπεριλάβει και το δισύλλαβο όνομα της κοπέλας, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσής του. Τελικά πείστηκε να μη το κάνει κι έτσι έμεινε όπως το γνωρίζουμε…”Έλα, κράτησέ με…”.

Η Λίζυ Λασσιθιωτάκη γεννήθηκε και έζησε ως τα δώδεκα της χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθησε την οικογένειά της στα Χανιά, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της Γαλλικής Φιλολογίας, έως το 1967, έτος απόλυσης του πατέρα της από την υπηρεσία του από την κυβέρνηση της χούντας. Η οικογένειά της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η ίδια μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο της το 1972.

Το ίδιο έτος έφυγε για το Παρίσι, εγγράφηκε στη Σορβόννη και για δύο χρόνια παρακολουθούσε το τμήμα της «Στρατευμένης λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα». Εγγράφηκε στο πρώτο έτος της φιλοσοφίας στη Σορβόννη και πήρε το δίπλωμά της τον Ιούνιου του 1978.

Η Ελένη Λίζυ Λασσιθιωτάκη ήταν φοιτήτρια στο Παρίσι, όταν γνώρισε τον Ζαν Πωλ Σαρτρ. Τους συνέδεσε μια στενή φιλία που έστρεψε τη Λασσιθιωτάκη στη φιλοσοφία αλλά και στο έργο του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου (ολοκλήρωσε τις σπουδές της με δύο εργασίες πάνω στον Σαρτρ).

Το μακρινό καλοκαίρι του 2002 θα δει το όνομά της να εμπλέκεται στην υπόθεση του ελληνικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Αιτία η γνωριμία και φιλία της με τον σπουδαίο φιλόσοφο Ζαν Πωλ Σαρτρ και το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες στη δεκαετία του 1970 πίστευαν ότι μια γυναίκα «γραμματέας του Σαρτρ» έπαιξε ρόλο «συνδέσμου ανάμεσα στην «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» και τον Σαρτ ώστε να φτάσει στα χέρια του Γάλλου φιλοσόφου η προκήρυξη με την οποία η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία του επικεφαλής του Σταθμού της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

Η ίδια διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την εμπλοκή του ονόματός της και για την ψυχολογική πίεση που αυτό συνεπαγόταν, μιλώντας τότε στον Νίκο Χατζηνικολάου στο MEGA.

Η Λασσιθιωτάκη ήταν καθηγήτρια στον τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης των συναδέλφων και των φοιτητών της.