Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας, ο λογοτέχνης Μισέλ Ντε Γκρες
Ο θάνατος του πρίγκιπα Μιχαήλ
Στις 85 του χρόνια, ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας «έφυγε» από την ζωή σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ο πρίγκιπας, γνωστός και ως Μισέλ ντε Γκρές, είχε καταξιωθεί ως ιστορικός και λογοτέχνης.
Η οικογενειακή κληρονομιά του πρίγκιπα Μιχαήλ
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου του Α’, καθώς ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος, ήταν ο πέμπτος υιός του βασιλιά. Η μητέρα του, η Φραγκίσκη της Ορλεάνης, ανήκε στον οίκο των Βουρβόνων. Παρότι συνομήλικος, ήταν θείος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Η προσωπική του ζωή
Παρά τις συγγενικές του σχέσεις με τους μεγαλύτερους οίκους γαλαζοαίματων της Ευρώπης, ο πρίγκιπας Μιχαήλ επέλεξε να παντρευτεί την εξαιρετική καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα. Μαζί απέκτησαν δύο θυγατέρες, την πριγκίπισα Αλεξάνδρα και την πριγκίπισα Όλγα.
Λογοτεχνική και ιστορική συμβολή
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός με το ψευδώνυμο Μισέλ ντε Γκρές, άφησε πίσω του σημαντικό έργο ως λογοτέχνης και ιστορικός. Οι αναλύσεις και τα γραπτά του αποτελούν κληρονομιά για τη νεότερη γενιά, προσφέροντας πολύτιμη γνώση και έμπνευση.
Εχασε τον πατέρα του μόλις ήταν μόλις ενός έτους, μεγάλωσε στο Μαρόκο και την Ισπανία και ύστερα σπούδασε στη Γαλλία αλλά πάντοτε λάτρευε την Ελλάδα και την ιστορία της. Ετσι ήρθε για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετώντας στο Σώμα Ιππικού – Τεθωρακισμένων, διέμενε για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.
Παρά την υψηλή του καταγωγή που του εξασφάλιζε φήμη, ο Μιχαήλ γνώρισε τεράστια διεθνή αναγνώριση ως συγγραφέας με δεκάδες πονήματα που έγιναν μπεστ σέλερ καθώς συνδύαζαν τη γνώση του για την ιστορία με την λογοτεχνική πλοκή.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1970 και εργαζόταν άοκνα καθημερινά είτε γράφοντας, είτε κάνοντας έρευνα για τα ιστορικά θέματα που τον απασχολούσαν σε μια τεράστια ποικιλία από την Ελλάδα, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους. Λεπτομέρειες για την κηδεία του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.