ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του NBA Bill Walton

Ο πρώην πρωταθλητής του μπάσκετ ανδρών του UCLA, δύο φορές NCAA, Μπιλ Γουόλτον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών μετά από παρατεταμένη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε το NBA το πρωί της Δευτέρας. Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Ο Walton, ένας από τους πιο διακεκριμένους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών, οδήγησε το UCLA στους τίτλους του NCAA (1972, 1973), με αποκορύφωμα μια σειρά από επτά διαδοχικά πρωταθλήματα NCAA που κέρδισαν οι Bruins από το 1967. μέχρι το 1973. Ήταν μέλος του ναυλωμένου Hall of Fame του UCLA Athletics το 1984 και εισήχθη στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame το 1993, αφού έπαιξε στο ΝΒΑ την περίοδο 1974-87.

Ο Walton, ο οποίος μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο και φοίτησε στο γυμνάσιο Helix, έπαιξε για τον θρυλικό προπονητή του UCLA John Wooden ως βασικός σέντερ των Bruins για τρεις σεζόν (1972-74). Παίζοντας στο UCLA προτού οι πρωτοετείς φοιτητές-αθλητές μπορέσουν να αγωνιστούν στην ομάδα του πανεπιστημίου, ο Walton πρωταγωνίστησε στην πρωτοετή ομάδα του UCLA το 1970-71.

Ο Γουόλτον έπαιξε στις μοναδικές πανεπιστημιακές ομάδες του UCLA που κατέγραψαν συνεχόμενες τέλειες σεζόν 30-0 το 1972 και το 1973, βοηθώντας τους Μπρούινς να δημιουργήσουν ένα συνολικό ρεκόρ 86-4 σε τρία χρόνια. Οι ομάδες του στο UCLA κέρδισαν τους πρώτους 73 αγώνες τους, καθώς οι Bruins είχαν επεκτείνει το σερί νικών τους σε 88 συνεχόμενους αγώνες (το ρεκόρ μπάσκετ ανδρών του NCAA). Κατά τη διάρκεια των τριών σεζόν του στο πανεπιστήμιο, οι Bruins πήγαν με 49-0 στο Pauley Pavilion, ως μέρος ενός σερί εντός έδρας νικών 98 αγώνων που διήρκεσε τη σεζόν 1970-71 έως και τη σεζόν 1975-76.

“Εκ μέρους όλων με το πρόγραμμα μπάσκετ ανδρών του UCLA, με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Bill Walton”, δήλωσε ο Mick Cronin , επικεφαλής προπονητής μπάσκετ της οικογένειας Michael Price UCLA. “Τα θερμά μου συλλυπητήρια εκφράζω στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σήμαινε για το πρόγραμμα του UCLA, καθώς και την τεράστια επίδραση του στο κολεγιακό μπάσκετ. Πέρα από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του ως παίκτης, είναι η αδυσώπητη ενέργειά του , ο ενθουσιασμός για το παιχνίδι και η ακλόνητη ειλικρίνεια που ήταν τα χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης από τη ζωή προσωπικότητάς του Προπονητής, ήταν ειλικρινής, ευγενικός και είχε πάντα την καρδιά του στο σωστό μέρος. Είναι δύσκολο να φανταστώ μια σεζόν στο Pauley Pavilion χωρίς αυτόν .”

Επιλέχθηκε ως η Νο. 1 γενική επιλογή στο ντραφτ του ΝΒΑ το 1974 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ο Γουόλτον ολοκλήρωσε τη συλλογική του καριέρα στο Γουέστγουντ έχοντας σπάσει πολλά σχολικά ρεκόρ. Τρεις φορές επιλογή All-Pac-8 (1972-74), ο Walton τιμήθηκε ως συναινετική επιλογή της πρώτης ομάδας All-America και στις τρεις σεζόν του πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα, κατατάσσεται στους 10 κορυφαίους ηγέτες στην ιστορία του προγράμματος σε πολλές στατιστικές κατηγορίες. Βρίσκεται στο Νο. 1 στη λίστα με τα ριμπάουντ καριέρας του UCLA (1.370) και κατατάσσεται στο Νο. 13 στους πόντους καριέρας που έχει σκοράρει (1.767). Ο Walton κέρδισε επίσης ακαδημαϊκή αναγνώριση και τα τρία χρόνια στην ομάδα του πανεπιστημίου (1972-74).

Ο Γουόλτον έπαιξε 10 σεζόν στο ΝΒΑ με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, τους Σαν Ντιέγκο Κλίπερς (και τους Λος Άντζελες Κλίπερς) και τους Μπόστον Σέλτικς. Βοήθησε να οδηγήσει το Πόρτλαντ στον τίτλο του NBA το 1977, τερματίζοντας δεύτερος στην ψηφοφορία MVP του πρωταθλήματος εκείνη τη χρονιά. Τιμήθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA το 1978, την τέταρτη χρονιά του στο πρωτάθλημα με το Πόρτλαντ. Σε μια καριέρα στο ΝΒΑ στην οποία πάλεψε με πολλούς τραυματισμούς, ο Walton επέστρεψε ως βασικός παίκτης στους Boston Celtics στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Βοήθησε τη Βοστώνη να κερδίσει τους Τελικούς του ΝΒΑ το 1986 σε μια νίκη έξι αγώνων επί των Χιούστον Ρόκετς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Walton στράφηκε στην αθλητική μετάδοση και συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, κλινικές και στρατόπεδα. Υπηρέτησε και ως αναλυτής στούντιο και ως έγχρωμος σχολιαστής. Πιο πρόσφατα, εργάστηκε στην αυλή ως έγχρωμος σχολιαστής για εκπομπές μπάσκετ κολεγίων ESPN και Pac-12 Network. Υπηρέτησε συνήθως σε συνεργεία εκπομπής στο Pauley Pavilion,εκτός από πολλούς άλλους χώρους μπάσκετ Pac-12.

Ο Walton ξεκίνησε την καριέρα του στην αθλητική μετάδοση το 1990 ως αναλυτής για το Prime Ticket Network. Επιπλέον, εργάστηκε για το CBS Sports στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αργότερα για το NBC, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 (Ατλάντα) και το 2000 (Σίδνεϊ). Έγινε μέλος του ESPN και του ABC ως αναλυτής του NBA το 2002.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk