ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Αποχαιρετώντας την Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Με μεγάλη θλίψη έμαθαν οι αρχαιολόγοι και οι λάτρεις της αρχαιολογίας την είδηση του θανάτου της επίτιμης έφορου αρχαιοτήτων Φωτεινής Ζαφειροπούλου. Η κυρία Ζαφειροπούλου ήταν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα, με μεγάλη προσφορά στην επιστήμη της αρχαιολογίας και ιδιαίτερα στην πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων.

Η προσφορά της στην αρχαιολογία

Η κυρία Φωτεινή Ζαφειροπούλου ήταν γνωστή για την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα της αρχαιολογίας. Με την έρευνά της, συνέβαλε σημαντικά στην αποκάλυψη και ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων. Οι ανασκαφές που διενήργησε αποκάλυψαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και έδωσαν νέα φως στην ιστορία της περιοχής.

Αναλυτικά  η δήλωση της υπουργού Λίνας Μενδώνη:

«Με οδύνη, αλλά και απέραντη ευγνωμοσύνη για την προσφορά της στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, και στην πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων αποχαιρετούμε την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με τεράστιο εύρος γνώσεων, το οποίο εμπλούτισε και συνδύασε, εξαιρετικά γόνιμα, με την πολύχρονη ανασκαφική έρευνα και, παράλληλα, με πρωτότυπο συγγραφικό έργο. Πέραν, όμως, αυτών, είχε υψηλότατη αίσθηση του δημοσίου καθήκοντος, ως στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και επί πολλά χρόνια επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Αφήνει μια κληρονομιά πολύτιμη, όχι μόνον λόγω των ανασκαφικών ερευνών της, αλλά και για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία των Αρχαιολογικών Μουσείων των νησιών μας -με πρωτοπόρο τον σύντροφό της στη ζωή, Νικόλαο Ζαφειρόπουλο.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk