ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Καταργείται η θητεία σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό, Νέες Αυξήσεις και Συγχωνεύσεις – Όλες οι Αλλάγες

Σημαντικές παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Ατζέντα 2030».

Κεντρική αλλαγή αποτελεί η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έγινε γνωστό, από τον Ιανουάριο του 2026 και μετά, όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς, όπως προβλέπει η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεταρρύθμιση αυτή στοχεύει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού, ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων. Παράλληλα, προβλέπεται εκτεταμένη ενοποίηση στρατιωτικών μονάδων, με περισσότερους από 30 σχηματισμούς να διακόπτουν τη λειτουργία τους, ενώ αρκετά στρατόπεδα θα αξιοποιηθούν εκ νέου.

Αυξήσεις στις αποδοχές των στρατευσίμων

Στην ίδια παρουσίαση, ο Υπουργός ανακοίνωσε και σημαντικές αυξήσεις στη χρηματική αποζημίωση των στρατευσίμων, που κυμαίνονται από 50 έως και 100 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με κοινωνικά, οικονομικά ή επιχειρησιακά κριτήρια.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας:
«Θα ήθελα να σας ανακοινώσω την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των Οπλιτών, σαν βάση υπολογισμού, στα 100 ευρώ – από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα – για όσους υπηρετούν στα παραμεθόρια και στα νησιά του Αιγαίου και 50 ευρώ στην ενδοχώρα… η αύξηση είναι οριζόντια 1.036,36% όσον αφορά στα 100 ευρώ και 468,18% για τα 50 ευρώ.»

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα:

  • Έφεδρος στην παραμεθόριο θα λαμβάνει 100 ευρώ/μήνα,
  • στην ενδοχώρα 50 ευρώ/μήνα,
  • άγαμος ορφανός θα λαμβάνει 150 ευρώ,
  • ενώ πατέρας με ένα παιδί 200 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτών των αυξήσεων θα προέλθει από εξοικονομήσεις πόρων μέσω συγχωνεύσεων μονάδων και της κατάργησης ενδιάμεσων διοικητικών βαθμίδων.

Νέα Δομή και Διοικητικές Αλλαγές

Στην αναδιοργάνωση περιλαμβάνεται η δημιουργία τεσσάρων νέων Ανώτατων Στρατιωτικών Διοικήσεων, η κατάργηση της 1ης Στρατιάς, καθώς και η συγχώνευση 45 στρατοπέδων και 9 στρατιωτικών δικαστηρίων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός:
«Προχωράμε σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών […] Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις θα βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κάτι που σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς.»

Η νέα διάρθρωση προβλέπει και:

  • Συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, ο οποίος πλέον θα εδρεύει στη Λάρισα,
  • Δημιουργία Διοικήσεων Μη Επανδρωμένων Μέσων,
  • Νέο Κανονισμό Τροφοδοσίας, με έμφαση στη διαφάνεια και την ποιότητα.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε:
«Δεν είναι δυνατόν η ποιότητα του φαγητού να μην είναι αυτή η οποία να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά που υπηρετούν την Πατρίδα, να εκτελούν την υπηρεσία τους.»

Κατάργηση Θητείας σε Αεροπορία και Ναυτικό

Η υποχρεωτική κατάταξη σε Αεροπορία και Ναυτικό παύει από 1/1/2026. Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός:

«Η θητεία θα είναι συνολικά στον Στρατό Ξηράς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως καπετάνιους και μηχανικούς αεροσκαφών. Οι ανάγκες φύλαξης σε εγκαταστάσεις Ναυτικού και Αεροπορίας θα καλύπτονται με μετακινήσεις από τον Στρατό Ξηράς.»

Ο λόγος για αυτή τη μεταβολή, όπως εξηγήθηκε, είναι η ελλιπής βασική εκπαίδευση σε Ναυτικό και Αεροπορία, καθώς και η αδυναμία αξιοποίησης των στρατευσίμων στην εφεδρεία.

Ο ίδιος εξήγησε:
«Με το σημερινό σύστημα, όποιος υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Πολεμική Αεροπορία, ολοκληρώνοντας τη θητεία του, δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ξανά σε περίοδο ανάγκης. Αυτό είναι αδιανόητο, ειδικά με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας.»

Οικονομικές και Κτιριακές Παρεμβάσεις

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Ενοποίηση των ταμείων σε ένα νέο ταμείο, το ΤΑΕΘΑ, και σύσταση φορέα αξιοποίησης της στρατιωτικής περιουσίας,
  • Κατασκευή 2.059 νέων στρατιωτικών κατοικιών έως το 2027, με προτεραιότητα σε Θράκη και νησιά Ανατολικού Αιγαίου,
  • Σειρά έργων οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και στα νησιά, με στόχο την ολοκλήρωση 522 έργων εντός τριετίας και συνολικό κόστος 65 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός δήλωσε:
«Το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που εμείς υλοποιούμε θα προσφέρει περισσότερες κατοικίες απ’ όσες χτίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.»

Συμπερασματικά, οι αλλαγές που προωθούνται επιδιώκουν μια σύγχρονη, ευέλικτη και λειτουργική δομή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντας παράλληλα την επαγγελματική προοπτική, την οικονομική στήριξη των στρατευσίμων και την εθνική ασφάλεια μέσω αποτροπής και εξορθολογισμού.


author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο