Έμιλι Χάουζερ: «Για πρώτη φορά, κοιτάζουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που συνδέεται με την Ελένη της Τροίας»
Η Ανακάλυψη ενός Αρχαίου Προσώπου
Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, μια γυναίκα θάφτηκε σε ένα βασιλικό νεκροταφείο στις Μυκήνες, στην Ελλάδα. Αυτός ο χώρος, που αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Ομήρου και του βασιλιά Αγαμέμνονα. Χάρη σε σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής ανακατασκευής προσώπου, η γυναίκα αυτή «επανήλθε στη ζωή», προκαλώντας θαυμασμό.
Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης, ο Juanjo Ortega G., ανέπτυξε το αληθοφανές πρόσωπο από μια πήλινη αναπαράσταση της ίδιας γυναίκας που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980 από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Η γυναίκα είχε ταφεί με μια μάσκα προσώπου από ήλεκτρο και ένα σετ όπλων πολεμιστή – συμπεριλαμβανομένων τριών σπαθιών που θεωρήθηκε ότι σχετίζονταν με τον άνδρα που είχε ταφεί δίπλα της, αλλά τώρα πιστεύεται ότι ανήκαν σε αυτήν.
Μια Έναρξη με Τεχνολογία
Η αναπαράσταση του προσώπου της γυναίκας προήλθε από την ειδική εργασία της δρ Έμιλι Χάουζερ, ιστορικού που ανέθεσε την πορεία της ψηφιακής ανακατασκευής. Όπως δηλώνει, το αποτέλεσμα είναι «απίστευτα σύγχρονο», με το πρόσωπο να δείχνει εκπληκτική ζωντάνια και οικειότητα. Αυτή η γυναίκα ήταν περίπου 35 χρονών την περίοδο του θάνατού της, και η ανακάλυψη της μας επιτρέπει να συνδεθούμε με την ανθρώπινη ιστορία με έναν Νέο Τρόπο.
«Είναι απίστευτα σύγχρονη. Μου έκοψε την ανάσα».
«Για πρώτη φορά, κοιτάζουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που συνδέεται με την Ελένη της Τροίας – η αδελφή της Ελένης, η Κλυταιμνήστρα, ήταν βασίλισσα των Μυκηνών στον μύθο – και από όπου ο ποιητής Όμηρος φαντάστηκε τους Έλληνες του Τρωικού πολέμου να ξεκινούν. Τέτοιες ψηφιακές ανακατασκευές μας πείθουν ότι πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους».
«Είναι απίστευτα συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε κάτω από τη γη πριν από 3.500 χρόνια, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε το πραγματικό πρόσωπο μιας βασιλικής γυναίκας της εποχής του χαλκού».
Μια Γυναίκα από το Παρελθόν
Αυτή η ανακάλυψη αναδεικνύει τη γυναικεία φύση που υπήρχε στην αρχαία ελληνική κοινωνία και τους μύθους που την περιτριγύριζαν. Η Κλυταιμνήστρα, αδελφή της Ελένης, θεωρείται βασίλισσα των Μυκηνών σύμφωνα με τους μύθους του Ομήρου. Αυτές οι ψηφιακές ανακατασκευές προσφέρουν τις δυνατότητες για μια πιο εμβριθή κατανόηση της ψυχής και του προσώπου πίσω από τις ιστορίες του παρελθόντος, κάνοντάς μας να συναισθανθούμε ότι πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους ίδιους με εμάς.
