ΕΛΛΑΔΑ

Έλον Μασκ: «Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις» – Νέα ανάρτηση για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Η ανησυχία του Ελον Μασκ για την υπογεννητικότητα

Ο Ελον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας που έχει αναδείξει επανειλημμένα το ζήτημα της υπογεννητικότητας, σχολίασε πρόσφατα την κατάσταση στην Ελλάδα. Σε ανάρτησή του, επισήμανε τη δραματική πτώση του πληθυσμού, με τους θανάτους να σχεδόν διπλασιάζονται σε σχέση με τις γεννήσεις. Αυτή η ανησυχία δεν είναι χωρίς λόγο, καθώς οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια ξεκάθαρη τάση.

Στοιχεία και τάσεις του πληθυσμού

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα κατέγραψε μόλις 77.000 γεννήσεις το 2022, τις χαμηλότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Αντίθετα, οι θάνατοι ανήλθαν σε 140.000, υποδεικνύοντας μια ανησυχητική δημογραφική κρίση. Προβλέψεις θέλουν τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 25% έως το 2070, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι μόλις 4%.

Οι οικονομικοί παράγοντες πίσω από την κρίση

Η υπογεννητικότητα μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις, όπως οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν πολλούς νέους Έλληνες στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες. Αυτή η φυγή κεφαλαίου εντείνει την κρίση και υπογραμμίζει την ανάγκη για προγράμματα που να υποστηρίζουν τη νεολαία και τις οικογένειες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ σχολιάζει άλλον χρήστη του Χ, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα γράφει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας «θα μειωθεί απότομα έως και κατά 25% μέχρι το 2070, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 4%. Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 140.000. Οι οικονομικές προκλήσεις, οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς νέους Ελληνες στο εξωτερικό, επιδεινώνοντας την κρίση».

«Το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα είναι πλέον μόλις 1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα, οδηγώντας σε γήρανση του πληθυσμού. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα και μέτρα στήριξης της οικογένειας για να καταπολεμήσει την τάση αυτή, με τους αξιωματούχους να τη χαρακτηρίζουν ως τη “μεγαλύτερη απειλή” της χώρας», συνεχίζει ο χρήστης του οποίου την ανάρτηση αναδημοσίευσε ο δισεκατομμυριούχος.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk