ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Η άρνηση ενός άνδρα να υποβληθεί στο τεστ πατρότητας ισοδυναμεί με αποδοχή της

Εισαγωγή στην Απόφαση

Ο Άρειος Πάγος, σε πρόσφατη απόφασή του, έκρινε ότι η αποτυχία ενός άντρα να υποβληθεί σε τεστ DNA αποτελεί αποδοχή της πατρότητας. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων, ιδίως σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου.

Οι Νομικές Επιπτώσεις της Άρνησης

Σύμφωνα με την απόφαση, αν κάποιος αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση πατρότητας, θεωρείται αυτόματα βιολογικός πατέρας, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη απόδειξη ότι υπήρξε σαρκική επαφή με τη μητέρα του παιδιού κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο, που κυμαίνεται από 180 έως 300 ημέρες πριν τον τοκετό. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του Άρειου Πάγου καθιστά τη διαδικασία της πατρότητας περισσότερο σαφή και ευκολότερη για τις μητέρες που δίνουν ζωή σε παιδιά εκτός γάμου.

Σημαντικά Στοιχεία της Υπόθεσης

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η μητέρα είχε ερωτική σχέση για 11 μήνες και έμεινε έγκυος. Ωστόσο, ο πατέρας της συνάντησε τον άνθρωπο με τον οποίο είχε δεσμό η κόρη του, και, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις για παρουσία του στη διαδικασία, ο ίδιος αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ DNA.

Όπως επισημαίνουν οι αρεοπαγίτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για «τη δικαστική αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο αρκεί να αποδειχθεί ότι ο εναγόμενος ήρθε σε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα του τέκνου κατά το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνεται μεταξύ των 180 και 300 ημερών προ του τοκετού» και υπογραμμίζουν:

«Αποδεικνυομένου δε του γεγονότος αυτού, της σαρκικής, κατά το κρίσιμο διάστημα, συνάφειας με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να απαιτείται λεπτομερής περιγραφή του τρόπου τέλεσης αυτής, αρκούσης και της εκ του συνόλου των περιστάσεων μαρτυρίας της συντέλεσής της, γεννάται τεκμήριο για την πατρότητά του και δεν απαιτείται η απόδειξη οποιουδήποτε άλλου περιστατικού».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, η μη προσέλευσή του στους πραγματογνώμονες «ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση αυτού να υποβληθεί στην απαραίτητη αιματολογική εξέταση ή τη λήψη οιουδήποτε γενετικού υλικού, αφού ο ίδιος δεν επικαλείται ειδικό λόγο υγείας, που εμποδίζει τη σχετική εξέταση».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk