ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χάστε το άγχος, ζήστε τη ζωή – Τρόποι αντιμετώπισης του στρες

Ζώντας με μια αγχώδη διαταραχή

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι διαδεδομένες σήμερα. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι κοινωνικές φοβίες και οι φόβοι για τις επιδόσεις αυξάνονται, τουλάχιστον εν μέρει επειδή αντιμετωπίζουμε μια ταχέως μεταβαλλόμενη, υψηλής τεχνολογίας και γρήγορου ρυθμού κοινωνία. Οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από μια σειρά συμπτωμάτων – συνεχή ανησυχία, αισθήματα τρόμου, ανησυχία, συμπεριφορά αποφυγής, απροσδόκητες κρίσεις πανικού και διάφορους συγκεκριμένους φόβους.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι εξουθενωτικές: Επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση, παρεμποδίζουν τη μελέτη και τη μάθηση και δυσκολεύουν την πλοήγηση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μερικοί άνθρωποι στρέφονται σε μη βοηθητικές ουσίες για να ελέγξουν το άγχος, π.χ. κάπνισμα , ναρκωτικά και αλκοόλ —αλλά αυτές οι ανθυγιεινές συμπεριφορές συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από έντονο άγχος. Υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι για να σταματήσετε τη συνεχή ανησυχία.

Πετάξτε τις παράλογες σκέψεις

Πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο σημαντικό άτομο στη ζωή σας βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση; Τα άτομα με άγχος συχνά έχουν παραμορφωμένες πεποιθήσεις ότι μια απειλή διαφαίνεται.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την καταπολέμηση του άγχους. Το γνωρίζω προσωπικά γιατί έχω χρησιμοποιήσει τη CBT για να βοηθήσω ενήλικες και εφήβους στην κλινική μου. Με λίγα λόγια, η CBT επαναξιολογεί τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος ως κάτι που δεν είναι αυτό που φαίνονται και σίγουρα δεν αξίζει να το σκεφτούμε. Μια ανασκόπηση ερευνητικών μελετών έχει δείξει ότι οποιοσδήποτε τύπος ψυχοθεραπείας που περιλαμβάνει αμφισβήτηση μοτίβων αρνητικών σκέψεων είναι πιθανώς πιο οικονομικός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών (Ophuis et al., 2017).

Δοκιμάστε τις υγιεινές τεχνικές απόσπασης της προσοχής

Δεν είναι όλοι σε θέση να διορθώσουν μόνοι τους κακές σκέψεις. Η φυσιολογική ανησυχία μπορεί να είναι τόσο έντονη που καμία θετική ή ορθολογική σκέψη δεν μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με άγχος σε ένα καλύτερο μέρος. Σκεφτείτε τις φορές που σας κυρίευσαν άβολα συναισθήματα. Πώς ένιωθες το άγχος μέσα στο μυαλό και το σώμα σου;

Η αγωνία είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε κάποια στιγμή όταν διασκεδάζουμε καταστροφικές σκέψεις για το μέλλον. Η φυσιολογική δυσφορία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από έντονες εσωτερικές αισθήσεις, ακόμα κι αν δεν έχετε ποτέ διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή. Μια τυπική απάντηση είναι η φυγή από δυσάρεστα συναισθήματα. Αλλά αντί να βασίζεστε σε ναρκωτικά, ποτά και πρόχειρα φαγητά που βλάπτουν το σώμα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές υγιεινές συμπεριφορές για να αποκαταστήσετε την ηρεμία και την ειρήνη.

Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα καλών τεχνικών απόσπασης της προσοχής για την αποτροπή του άγχους: κοιλιακή ή βαθιά αναπνοή, ακρόαση της αγαπημένης σας μουσικής, σωματική δραστηριότητα όπως κολύμπι, περπάτημα στη φύση, τηλεφωνήματα ή μηνύματα σε έναν καλό φίλο, χάιδεμα του σκύλου ή της γάτας σας, και ούτω καθεξής.

Οι ηρεμιστικές μέθοδοι σάς επιτρέπουν να απομακρύνετε το μυαλό σας από εσωτερικές αισθήσεις και αρνητικές σκέψεις, τουλάχιστον για λίγο. Μπορεί να μην εξαλείφουν το άγχος για πάντα. Μερικές φορές, το άγχος επανεμφανίζεται αμέσως αφού αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτό.

Τερματίστε την άσκηση όταν υποχωρήσει το άγχος.

Τελικά, δεν θα νιώθετε πλέον στενοχώρια. Αν αρχίσετε να βαριέστε , τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι γιατί σημαίνει ότι το σώμα σας έχει προσαρμοστεί. Έχετε πάρει τον έλεγχο και αλλάξατε την εσωτερική σας κατάσταση από κακή σε ουδέτερη. Δώστε στον εαυτό σας μια απαλή πίεση για τη γενναιότητά σας να δοκιμάσετε κάτι νέο και χρήσιμο για να χάσετε το άγχος και να ζήσετε ξανά μια γεμάτη ζωή.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk