ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Ζελένσκι: Θα ακούσω «με χαρά» τις ιδέες του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι θα ακούσει τις ιδέες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με «ευχαρίστηση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Oυκρανού ηγέτη ήρθαν μετά από αναφορές ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία φέρεται να είπε ότι εάν επρόκειτο να επανεκλεγεί, θα πίεζε την Ουκρανία σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία που θα έβλεπε το Κίεβο να εκχωρήσει εδάφη στη διαδικασία.

«Πρώτα και κύρια αυτά τα σήματα ήταν σε ορισμένες πλατφόρμες μέσων. Δεν το άκουσα απευθείας από τον Τραμπ», είπε ο Ζελένσκι στον ανώτερο ανταποκριτή του CNN, Φρεντ Πλάιτγκεν, μέσω σύνδεσης βίντεο από την Ουκρανία. «Οι ιδέες του αναλυτικά, δεν είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω μαζί του και να συζητήσω τις ιδέες του για το πώς να τελειώσει ο πόλεμος».

Ο Ζελένσκι συνέχισε: «Αν έχω τέτοια ευκαιρία, θα τις ακούσω με χαρά και μετά μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα».

Πριν από τις δηλώσεις του στους Δελφούς την Τετάρτη, ο Ζελένσκι δήλωσε στο παρελθόν στη γερμανική εφημερίδα The Bild ότι είχε προσκαλέσει τον Τραμπ στην Ουκρανία «για να δει τα πάντα με τα μάτια του και να βγάλει τα συμπεράσματά του». Είπε ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει ιδιωτικά ενδιαφέρον για την αποδοχή της πρόσκλησης να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Η εκστρατεία του Τραμπ την Τετάρτη απέκρουσε τα σχόλια του Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τα «λανθασμένα».

«Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από τον Ζελένσκι και ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να πάει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν είναι Ανώτατος Διοικητής», δήλωσε στο CNN αξιωματούχος της εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Ουκρανός ηγέτης χρησιμοποίησε επίσης το οικονομικό φόρουμ για να καλέσει τους συμμάχους να είναι «ρεαλιστές» και όχι «απαισιόδοξοι» όταν ρωτήθηκε από τον Pleitgen σχετικά με τους μεγάλους χρόνους αναμονής της Ουκρανίας για παραγωγή και κινητοποίηση δυτικών όπλων καθώς οι δυνάμεις της «απωθούνται προς τα πίσω αυτή τη στιγμή».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας έχει «σταθεροποιηθεί τώρα».

«Βλέπουμε πώς το ΑΕΠ μας αυξάνεται επειδή ο θαλάσσιος διάδρομος λειτουργεί. Δεν θα έβλεπα την κατάσταση όπως εσείς», συνέχισε. «Είμαστε σε πόλεμο και ο εχθρός είναι σοβαρός, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές και όχι απαισιόδοξοι».

Και πρόσθεσε: «Μόλις έχουμε όπλα και συγκεκριμένα βήματα από τους εταίρους του Πούτιν, θα σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του Πούτιν».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk