ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ετοιμάζει την αντεπίθεση του στο Ιράν ενώ η Δύση ζητά από τον Νετανιάχου αποκλιμάκωση

Το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σταθμίζει την απάντηση της χώρας σε ένα άνευ προηγουμένου ολονύκτιο μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν, το οποίο απειλεί να οδηγήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή σε έναν ασυγκράτητο περιφερειακό πόλεμο.

Σύμφωνα με τους New York Times το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί κατά του Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ωστόσο προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι “πιο ισχυρή” σε περίπτωση που υπάρξει “απρόσεκτη συμπεριφορά” από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, με ένα από τα μέλη του – τον ​​υπουργό Άμυνας Yoav Gallant – να προειδοποιεί ότι η εκδήλωση «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Ο Gallant είπε ότι η επίθεση είχε «αποτραπεί αυτή η επίθεση με τρόπο απαράμιλλο» αλλά πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο». Στα πρώτα του σχόλια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε «αναχαιτίσαμε, συγκρατήσαμε. Μαζί θα νικήσουμε.”

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά το εύρος αυτής της επίθεσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Κυριακή. Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να «σπάσει όλα τα πιάτα» ή θα κάνει κάτι πιο μετρημένο.

Ωστόσο, το Ισραήλ καλείται από τους δυτικούς συμμάχους να αποκλιμακώσει μια έντονα δύσκολη κατάσταση την Κυριακή και να κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας και αντιπαράθεσης εβδομάδων που είχε ξεσπάσει από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς που έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.

Η επίθεση αντιποίνων του Ιράν αναμενόταν μετά το φερόμενο ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk