ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;

Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Και από αυτή την άποψη, μιλάμε για τον Homo sapiens , το πιο σύγχρονο είδος ανθρώπων, που χρονολογείται μόλις πριν από 300.000-250.000 χρόνια. Λάβετε υπόψη ότι το σύμπαν είναι ηλικίας 27-14 δισεκατομμυρίων ετών και η ζωή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ανθρώπινα είδη πηγαίνουν πίσω σχεδόν 1 εκατομμύριο χρόνια, αλλά εμείς, ο Homo sapiens , είμαστε ολοκαίνουργιοι σε αυτήν την κλίμακα.

Τι διαφορετικό έχει ο Homo sapiens ; Γενικά έχουμε λίγη γούνα, αλλά και άλλα είδη. Περπατάμε όρθιοι και κάπως αδέξια, αλλά το ίδιο κάνουν και άλλα είδη. Έχουμε αντίχειρες αντίχειρες, αλλά και άλλα είδη. Είμαστε σχετικά αργοί και αδύναμοι, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη που έχουν επιβιώσει με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ίσως η όρθια στάση είχε ως αποτέλεσμα την απόκρυψη των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η μοναδική εξελικτική αντιστάθμιση γι’ αυτό ήταν τα εξωστρεφή χείλη των ανθρώπων και τα ενήλικα θηλυκά που είχαν σχετικά μόνιμη μεγέθυνση του στήθους τους. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό στους Homo sapiens είναι ο εγκέφαλός τους, συγκεκριμένα ο νεοφλοιός ή ο νέος φλοιός τους. Ο φλοιός υποδηλώνει την επιφάνεια του εγκεφάλου.

Όλα τα θηλαστικά διαθέτουν νεοφλοιό για τη λήψη και την επεξεργασία πληροφοριών από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Και τότε ο νεοφλοιός ανταποκρίνεται σε αυτές τις πληροφορίες με κάποιο τρόπο, όλα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει και να πολλαπλασιάσει το είδος. Ωστόσο, ο νεοφλοιός του Homo sapien είναι τεράστιος. Ακόμη και σε σχέση με άλλους μεγάλους πιθήκους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων προγόνων μας, η αναλογία του νεοφλοιού του Homo sapiens προς άλλες εγκεφαλικές δομές είναι διπλάσια. Είναι αυτή η εξελικτική εξέλιξη που μας δίνει τα μεγάλα και αδέξια κεφάλια μας με ένα προεξέχον κάθετο μέτωπο σκαρφαλωμένο πάνω από τα μάτια μας.

Το Sapio βασίζεται στο λατινικό ρήμα sapere , που σημαίνει να είσαι σοφός ή να έχεις νόημα . Κατά την ονομασία του είδους, θα υποθέσουμε ότι ήταν μια αισιόδοξη ελπίδα για το είδος και όχι μια μπερδεμένη ή σαρκαστική επισήμανση. Αν και, όχι καθολικά σοφό, ο Homo sapiens είναι βαθιά έξυπνος, και ίσως εκεί βρίσκεται η σύγχυση: η νόηση δεν μετατρέπεται αυτόματα σε σοφία . Είναι διαφορετικοί.

Υπάρχει σοφία στη φύση, ακόμη και απουσία έντονης γνωστικής νοημοσύνης . Μια μεγάλη παραχώρηση είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο Homo sapiens είναι διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο είδος τόσο στις νεοφλοιώδεις ικανότητές τους όσο και στις ανικανότητες τους. Ο νεοφλοιός του Homo sapiens είναι τόσο μοναδικός που προχωρώντας προς τα εμπρός θα αναφέρεται ως ο σαπιόφλοιος για τις δυνατότητές του και όχι για την πραγματικότητά του.

Ο σαπιοκλοιός είναι αυτό που δίνει στον Homo sapiens την ικανότητα να σχηματίζει περίπλοκα κοινωνικά συμβόλαια, ζωηρή φαντασία, γνωστικά κατασκευάσματα και συμβολικές αφηγήσεις. Ο σαπιοκορτέξας έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να συνδέονται, να ονειρεύονται, να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να κυριαρχούν στη Γη ως το είδος της κορυφής.

Όταν οι Homo sapiens αισθάνονται ασφαλείς, είναι ικανοί για ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία , συμπόνια και καλοσύνη. Δημιουργούν επίσης θεαματικά έργα μουσικής και τέχνης, προηγμένα εργαλεία και τεχνολογίες και υπερβαίνοντας την ποίηση και την πεζογραφία. Μέσα στη φυσιολογική κατάσταση που δημιουργείται από την αίσθηση της ασφάλειας, ο Homo sapiens μπορεί να ευδοκιμήσει και να κατοικεί με ειρήνη και σύνδεση.

Η φυσιολογία των απειλών ωθεί το σαπιοκλοιώδες προς αμυντικές στρατηγικές. Προτεραιότητα έχει ο εγωισμός και η αυτοπροστασία. Ο στοχασμός δίνει τη θέση του στην αντίδραση. Η φαντασία δίνει τη θέση της στην παράνοια . Η δημιουργία δίνει τη θέση της στην εγρήγορση. Η πίστη και η ειρήνη αντικαθίστανται από άκαμπτη πίστη και σύγκρουση.

Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο χρόνιας, αδυσώπητης απειλής, όπου οι ατομικές μας συμπεριφορές είναι προκατειλημμένες να είναι αντικοινωνικές ή ακοινωνικές. Τα κοινωνικά συμβόλαια χωρίζονται σε εμάς-έναντι-αυτούς. Οι παρανοϊκές ιδέες τους δυσφημούν. Οι συμβολικές αφηγήσεις καταστρέφουν τους άλλους και οι άκαμπτες πεποιθήσεις μας παγιδεύουν – και μέσα σε αυτήν την παγίδα υποφέρουμε όλοι. Αυτή η εκδοχή του Homo sapiens βρίσκεται σε έναν αγώνα επιβίωσης και έχει μετατρέψει το είδος σε θηρευτή κορυφής στη Γη.

Ο εγκέφαλος του Homo sapiens πρέπει να εκπλήσσεται ως προς την ικανότητά του για το καλό καθώς και για τον εξονυχιστικό έλεγχο ως προς την ικανότητά του για το κακό, σε όλο το φάσμα από την ασφάλεια έως την απειλή. Η σοφία δεν μαθαίνεται τόσο πολύ όσο είναι μια κατάσταση ασφάλειας. Η σοφία, η μεγάλη σοφία, βρίσκεται μέσα στο DNA μας, αλλά πρέπει να εκφράζεται μόνο όταν είμαστε ασφαλείς. Για να βρείτε σοφία, αναζητήστε και δημιουργήστε ασφάλεια.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο:

ΠΗΓΗ: PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk