Τι απαντούν η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο Ιατρός του Αττικόν μετά τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Την πλήρη στήριξη στο νοσοκομείο «Αττικόν» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου και τις καταγγελίες που ακολούθησαν από τον βουλευτής της ΝΔ.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρει:
«Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του πριν 20 χρόνια, προσφέρουν πολύ υψηλού επιπέδου κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Το Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, όπως φαίνεται από την πολυάριθμη και καθημερινή προσέλευσή τους και τη συνεχή υψηλή πληρότητά του, αποτελώντας κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα.
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης τονίζουμε ότι οι καθηγητές όλων των Κλινικών και των Εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, είναι διεθνώς καταξιωμένοι και παρέχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του Νοσοκομείου, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, με αποτελέσματα εφάμιλλα των καλύτερων ιατρικών κέντρων της Ευρώπης. Συνολικά, το Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” είναι ένας κόμβος αριστείας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας της Χώρας».
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Τσιούφης
Δια των δικηγόρων του απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνο και ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο νοσοκομείο «Αττικόν» που συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που διαχειρίστηκε την υπόθεση του πατέρα του βουλευτή, Δημήτρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης.
Η δήλωση των δικηγόρων του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Ο εντολέας μας Ι.Κ.,Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.
Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη. Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς. Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού,θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου.