ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Αύριο η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με το εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δικαστές  Victoria Sharp και ο Justice Johnson πρόκειται να δώσουν την απόφασή τους γραπτώς την Τρίτη.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει την έκδοση στις ΗΠΑ για φερόμενη συνωμοσία για απόκτηση και αποκάλυψη εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Σε μια απόφαση του Ιανουαρίου 2021, η τότε περιφερειακή δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είπε ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενος πραγματικό και «καταπιεστικό» κίνδυνο αυτοκτονίας ενώ αποφαίνεται εναντίον του για όλα τα άλλα ζητήματα.

Αλλά αργότερα εκείνο το έτος, οι αρχές των ΗΠΑ κέρδισαν την προσπάθειά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψουν αυτό το μπλοκ, ανοίγοντας το δρόμο προς την έκδοση του Ασάνζ.

Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης ακρόασης τον Φεβρουάριο, οι δικηγόροι του 52χρονου Αυστραλού ζήτησαν το πράσινο φως για να αμφισβητήσουν την απόρριψη άλλων τμημάτων της υπόθεσής του από τον αρχικό δικαστή για να αποτρέψουν την έκδοσή του.

Στην αρχή της προσφοράς του Ασάνζ για προσφυγή, ο Mark Summers KC υποστήριξε ότι η δίωξη του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν αντίποινα για τις πολιτικές του απόψεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν παράνομη η έκδοσή του σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ είναι Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Φέρεται ως ο ιδρυτής της πλατφόρμας Wikileaks, την οποία δημιούργησε το 2006.

Ο Ασάνζ παραμένει από το 2010 κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, περιμένοντας την αγγλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν θα τον εκδώσει στις Η.Π.Α. για να δικαστεί.