ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ στη Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Αναζητούν επιζώντες στο νερό [Βίντεο]

 

Γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) ένα φορτηγό προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, ξέσπασε φωτιά και στη συνέχεια μεγάλο τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε.

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης που χτύπησε τη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη την Τρίτη άλλαξε πορεία και στράφηκε προς μια κολόνα λίγο πριν από την πρόσκρουση, επιβεβαιώνει ανάλυση του CNN των δεδομένων παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του πλοίου στη γέφυρα ή γιατί τα φώτα του τρεμοπαίζουν. Το CNN απευθύνθηκε στο National Transportation Safety Board για να ρωτήσει για πιθανή διακοπή ρεύματος.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali, το οποίο κατευθυνόταν προς το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, αρχίζει να αλλάζει πορεία προς τον πυλώνα της γέφυρας στη 1:26 π.μ. τοπική ώρα, χτυπώντας τη γέφυρα στις 1:28 π.μ. ET, σύμφωνα με στοιχεία του MarineTraffic και βίντεο από τη σκηνή. . Βίντεο από τη 1: 25 π.μ. ET δείχνει ένα νέφος σκοτεινού καπνού να αναβλύζει από το πλοίο. Τα φώτα του Νταλί τρεμοπαίζουν τουλάχιστον δύο φορές πριν το περιστατικό.

Στο βίντεο, καθώς πλοηγείται στον ποταμό Patapsco, τα φώτα του πλοίου φαίνονται να σβήνουν στη 1:24 π.μ. ET, πριν ανάψουν ξανά και μετά να τρεμοπαίζουν και να ανάβουν ξανά μεταξύ 1:26 π.μ. ET και 1:27 π.μ. πριν χτυπήσει στη γέφυρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Βαλτιμόρης προειδοποίησε νωρίτερα ότι βρίσκεται ενώπιον περιστατικού με πιθανώς πολλά θύματα. Ανακοινώσεις θα κάνει αργότερα η αστυνομία της Βαλτιμόρης.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης, Κέβιν Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι πιστεύεται πως έως και 20 εργάτες, που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, έπεσαν στο ποταμό Πατάπσκο.

εγάλη επιχείρηση διάσωσης «τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ώρες στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, μετά την πρόσκρουση φορτηγού πλοίου σε πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key και τη μερική κατάρρευση τμήματός της στον ποταμό Πατάπσκο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των τοπικών αρχών, δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα νερά, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα της πρόσκρουσης πάνω στην Francis Scott Key Bridge βρίσκονταν επίσης οχήματα.

Την πρόσκρουση του πλοίου σε πυλώνα της γέφυρας επιβεβαίωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Synergy Marine Group: «Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη» διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Dali όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους

H γέφυρα χτίστηκε το 1977 και αναφέρεται τοπικά ως Key Bridge, αργότερα πήρε το όνομα του συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Η γέφυρα έχει μήκος πάνω από 19 χλμ συνολικά.

Ο μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ εξήγησε στο skynews γιατί η γέφυρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, γέφυρες σαν αυτή στη Βαλτιμόρη είναι «πολύ αδύναμες σε κάποια σημεία». Προσθέτει ότι η «καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της οφείλεται στο ότι όλα είναι «αλληλένδετα» κατά μήκος της κατασκευής. Ο κ. Κάρτερ λέει ότι η «ελαφριά κατασκευή» πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πλοίο και μπορεί να πέρασε το τεστ την εποχή εκείνη. Όμως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πλέον «διπλάσια έκταση».