ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σημάδια που δείχνουν ότι οι φίλοι σας σας αγχώνουν και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Νιώθετε ψυχική εξάντληση όταν βρίσκεστε κοντά στους φίλους σας; Καλά. μπορεί να έχετε κολλήσει σε μια συναισθηματικά εξαντλητική φιλία και εδώ είναι τα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι φιλίες είναι σημαντικές σε κάθε στάδιο της ζωής σου! Ναι, χρειάζεστε κάποιον στον οποίο μπορείτε να αποκαλύψετε πόσο σκληρή είναι η ζωή. Το να ξέρεις ότι έχεις κάποιον να βασιστείς είναι αυτό που συνεπάγεται μια καλή φιλία. Αλλά δεν είναι όλες οι φιλίες ίσες! Ενώ κάποιες φιλίες σε κρατούν ευτυχισμένο, κάποιες σε εξουθενώνουν συναισθηματικά. Κάποιες φιλίες σου δίνουν λόγο για να περάσεις τη μέρα, ενώ κάποιες σε κάνουν να φοβάσαι τη μέρα που πρέπει να τις δεις. Εάν αισθάνεστε συναισθηματικά εξουθενωμένοι κάθε φορά που συναντάτε τους φίλους σας, μισείτε να είστε ο φορέας κακών ειδήσεων, αλλά οι φίλοι σας δεν είναι φίλοι. Εδώ είναι τα σημάδια μιας συναισθηματικά εξαντλημένης φιλίας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Σημάδια μιας συναισθηματικά εξαντλημένης φιλίας

Συναντήσατε ποτέ κάποιον που σας ρουφάει την ενέργεια και σας αφήνει συναισθηματικά εξουθενωμένους είτε στο τηλέφωνο είτε από κοντά; Λοιπόν, αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε « τοξική φιλία » και εδώ είναι τα σημάδια μιας συναισθηματικά εξαντλητικής φιλίας

1. Υποσυνείδητα ή συνειδητά προσπαθείτε να αποφύγετε να τους συναντήσετε ή να μιλήσετε καθώς θα μπορούσαν να πουν ή να κάνουν κάτι που σας πυροδοτεί.
2. Οι ανάγκες σας συχνά δεν ικανοποιούνται με αυτές και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτές
3. Τα θετικά σας συναισθήματα για αυτούς δεν υπάρχουν πλέον και έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αγανάκτηση και μίσος.
4. Δεν τα βρίσκεις ποτέ όταν χρειάζεσαι βοήθεια.
5. Δεν τα μεγαλώνεις όλα στη φιλία, αν κάτι φαίνεται να αισθάνεσαι κολλημένος.
6. Δεν απολαμβάνετε πλέον ούτε ανυπομονείτε να περάσετε χρόνο με τον φίλο σας.
7. Μια αίσθηση άγχους, κούρασης ή απογοήτευσης κυριαρχεί κάθε φορά που μιλάτε ή κάνετε παρέα μαζί τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματικά εξαντλημένη φιλία;

Ενώ είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί ο φίλος σας συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όχι σε σημείο που να γίνει τοξικό για εσάς. Εάν έχετε κολλήσει σε μια τοξική κατάσταση όπως αυτή, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ξεφύγετε από μια συναισθηματικά εξαντλητική φιλία.

1. Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Πρώτα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Το κλειδί, λέει ο Shivam, είναι να έχεις «συνείδηση του πώς αλλάζουν τα συναισθήματά σου γύρω τους και να βρίσκεις τρόπους να το διαχειρίζεσαι καλύτερα». Εάν αισθάνεστε εκνευρισμένοι, ψυχικά εξαντλημένοι και δυστυχισμένοι γύρω από τους φίλους σας, πρέπει να ξανασκεφτείτε τη φιλία.

2. Γνωρίστε τα όριά σας

Είναι καλό να έχεις χιούμορ, αλλά ο φίλος σου περνάει τα όρια κάθε φορά; Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο χρόνο και ενέργεια έχετε να δώσετε σε αυτόν τον φίλο, αν δεν αξίζει τον κόπο σταματήστε! Πρέπει να συνειδητοποιήσετε την αυτοεκτίμησή σας, τα όρια και τις προτεραιότητές σας για να θέσετε σαφή όρια ή να τα κόψετε εντελώς.

3. Χτίστε όρια

Μόλις καταλάβετε ότι σας εξαντλούν συναισθηματικά, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Εάν υπάρχει περιθώριο επικοινωνίας και υγιούς χώρου, προσπαθήστε να δημιουργήσετε όρια αντί να τα κόψετε εντελώς, μοιράζεται ο coach Shivam. Εάν δεν υπάρχει εύρος, τίποτα δεν θα εξαφανιστεί αν το σύρετε.

4. Επικοινωνήστε

Εάν πιστεύετε ότι ο φίλος σας συνεχίζει να σας κάνει τις ίδιες ερωτήσεις και αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του επιλύοντας ένα μόνο πρόβλημα, πρέπει να επικοινωνήσετε με τα προβλήματά σας. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα κρατώντας την εστίαση στον φίλο σας, προσπαθώντας να τον βοηθήσετε να καταλάβει πώς τα πράγματα μπορούν να είναι καλύτερα και ότι πρέπει να προχωρήσουν στη ζωή και να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο σε ένα μόνο θέμα.

Εάν περιτριγυρίζεστε από άτομα που σας εξουθενώνουν συναισθηματικά, αυτοί οι τρόποι μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από την κατάσταση και να είστε πιο ευτυχισμένοι στη ζωή.

Δείτε και το βίντεο:

ΠΗΓΗ: HealthShots

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk